Политика

Пензионисани француски пуковник о Куртију: Суптилно покушава да појача етничко чишћење косовских Срба

printskrin Youtube

Жак Огар, пензионисани француски пуковник у интервју за Косово онлајн наводи да “Аљбин Курти оличава нову генерацију албанских лидера на Косову, али и да суптилно покушава да појача етничко чишћење косовских Срба”
Огар каже да “Курти Има бољу репутацију од својих претходника, јер се чини да је искренији, али и упозорава:

  • Има бољу репутацију од својих претходника, јер се чини да је искренији, али верујем да покушава суптилно да појача етничко чишц́ење косовских Срба, и можда сања о спајању српске покрајине Косово и Метохија са Албанијом – што би било очигледно неприхватљиво за Србе и за УН – каже Огар.

Приштина свакодневно најављује тужбу против Србије за геноцид. Колико шансе дијалог има у таквим околностима?

Овакве провокативне изјаве из Приштине очигледно не могу “да раде” на повратку миру и дијалогу, односно оне укључују изјаве екстремиста који желе да промену историју и прете миру.

По вашем мишљењу, постоји ли могуц́ност да Србија призна Косово под притиском?

  • Искрено, чини ми се немогуц́им. Такво признање било би у супротности са основним интересима Србије: “Косово је Србија, Србија је Косово”.

Колико Француска тренутно може да посвети Балкану?
Француска спољна политика је нестална и потпуно јој недостаје глобална визија и стратегија. Ово неопходно утиче на наше деловање у Европи и на Балкану. Усклађивање Европске уније са Сједињеним Америчким Државама и НАТО очигледно је ужасна препрека остваривању суверенитета држава чланица. Како можете очекивати да ц́е Француска предузети позитивне мере у оваквом контексту?

Каква је тренутна ситуација у Француској, читали смо о писму француских активних и пензионисаних официра председнику Макрону о опасности од „грађанског рата“?

  • Ситуација у Француској је данас напета. Досадашњи мандат председника Макрона обележило је низ криза – оставка шефа генералштаба генерала де Вилиерса, државна афера “Бенала”, побуна жутих прслука, штрајкови и демонстрације против закона о пензијској реформи, катастрофално управљање кризом Цовид-19 и све вец́и бес и анксиозност оружаних снага и полиција пред свакодневним порастом имиграције, исламизације и несигурности. Француски народ овај петогодишњи мандат оцењује као најгори у Петој републици. Сигурно је да ц́е се Француска, уколико се брзо не предузме радикална промена политике, ускоро суочити са врло великим и озбиљним тестовима. Да будем искрен, грађански рат, тачније „рат у заједници“ је више него вероватан. Нажалост.

Како гледате на отварање косовске амбасаде у Јерусалиму, али и на изјаву израелског амбасадора у Србији да је „Израел под притиском САД признао Косово?

  • То је по принципу „дај и узми“, и никог не заварава јер је у питању политички маневар америчке администрације која покушава да акредитује бајку о независном Косову, али и манифестација моц́и утицаја САД која жели да буде светски полицајац. Међутим, свет је сада вишеполаран.

информер