Регион

ЛИНТА: Тужилаштво да се позабави прогоном Срба из Задра

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је данас српско Тужилаштво за ратне злочине да коначно покрене истрагу и подигне оптужнице против некадашњих челника Задра и задарске полиције и њихових претпостављених због планске ликвидације, мучења и прогона задарских Срба и масовног уништавања српске имовине 2. маја 1991. године и касније током ратног периода
Линта у саопштењу подсећа да се данас навршава 30 година од догађаја који је назван ””Задарска кристална ноћ”” или ””Прогон задарских Срба””.

  • У Задру је након доласка ХДЗ-а на власт маја 1990. године одмах почео најбруталнији притисак на Србе путем телефонских претњи, увреда, порука мржње, психичког и физичког малтретирања. Затим су почела хапшења, мучења и ликвидације Срба. Однос према Србима у Задру је један од многих доказа усташког карактера Туђмановог режима – наводи Линта.

Он истиче да се врхунац обрачуна са Србима десио 2. маја 1991. године када је бесна руља кренула да се обрачуна са Србима и уништава њихову имовину.

У Задар је тада, како каже Линта, дошло више стотина људи са десетак аутобуса коју су били наоружани моткама и шипкама, певајући усташке пјесме и узвикујући усташке пароле.

Употребљена је и велика количина експлозива који се у то време налазио једино у поседу полиције, која није ништа учинила да заштити Србе и српску имовину.

Тог и следећег дана, додаје Линта, уништено је 89 приватних локала у власништву Срба, 37 приватних српских кућа, 22 локала друштвених фирми из Србије и 42 куће и викендице у месту Бибиње, које је удаљено неколико километара од Задра.

Бројне чињенице показују да је рушилачки поход на Србе и српску имовину био добро организован и раније испланиран у координацији локалних моћника и власти Загребу, наводи се у саопштењу.

Линта наводи да је тог и наредних дана из Задра протерано око 10.000 Срба, а уништено око 200 српских кућа, викендица, пословних објеката и локала друштвених фирми из Србије.

Ликвидације Срба и минирање српских кућа и привредних објеката су настављени током лета и јесени 1991. и током 1992. године

Према подацима градске Комисије за попис срушених кућа, у ужем делу Задра је минирано и уништено око 470 српских кућа и других објеката за време рата.

  • Срби који су ипак одлучили да остану у Задру били су извођени из кућа или су хапшени по улицама и везаних очију одвођени у циглану крај Нина и на друга места гђе су најсвирепије мучени, а многи су ликвидирани само зато што су Срби. У периоду од 1991. до 1993. године у Задру су убијена најмање 34 Србина, од тога 15 цивила, а остало су припадници ЈНА у Задру – додаје Линта.

тањуг