Друштво

ДОКТОР ЉУБА ЛЕЧИ У У 90. ГОДИНИ Ово му је четврта пандемија у каријери и каже да је ово 5 НАЈВАЖНИЈИХ СТВАРИ КОЈЕ НАС МОГУ САЧУВАТИ

printscreen RTS

Лекарски позив је посао који се ради до краја живота. То је и дужност сваког лекара, каже доктор Љубомир Ристић (90) који се у свом раду сусретао се различитим изазовима.
Околности у којима је често радио као једини лекар, учиниле су да стекне драгоцено искуство које користи и сада у пандемији.

“Ово је четврта пандемија у мојој лекарској каријери. Изолација је најважнија ствар и лична хигијена, прање руку, ношење маски и држање дистанце”, каже доктор Ристић.

Његов професионализам и бројни научни радови остају као недостижан пример колегама.

“Оно што је радио професор Ристић у условима у којима је радио, то је благо речено фасцинантно. Једна интелектуална, стручна, људска громада. Ја сам пресрећан што сам имао прилике да радим поред њега и напредујем уз њега и учим од њега. Оно што је од њега могло да се научи, то нема у књигама”, истиче млађи колега др Богољуб Вељковић, гинеколог-акушер КБЦ Приштина-Грачаница.

Радећи у болници у Приштини, где је претходних деценија био највећи наталитет у Европи, стекао је, каже, тродуплу праксу. Огромно искуство пренео је у четири уџбеника за студенте и лекаре специјалисте. Увео је многе новине у гинекологији.

“Једна од њих је коју сам на Конгресу 1991. у Сингапуру изнео а то је активно лечење утеро плацентарне апоплексије у трудноћи и порођају”, наводи Ристић.

Будућим колегама који желе да буду озбиљни лекари поручује да имају љубав према пацијентима и медицини.

“Само добар човек може бити добар лекар. Поступите према пацијенту онако како бисте желели да други лекар поступи према вашим најмилијима”, поручује доктор Ристић.

За виталност која га краси каже да су заслужне дуге шетње, редовне вежбе, и добра воља.

ртс