Друштво

СТЕРИЛИТЕТ ИЗАЗИВА КОРОНА, А НЕ ВАКЦИНА! Ђерлек: Друштвене мреже су урадиле једно велико зло!

Foto: Printscreen TV Pink

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек наводи за РТС да имамо мањи број пријема него отпуста после неколико недеља. Међутим, истиче да се о некој релаксиранијој ситуацији може говорити када дођемо до тога да на дневном нивоу има испод 100 заражених, а за то, како каже, треба још доста борбе и времена
Мирсад Ђерлек је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а навео да су бројеви који указују на пад броја инфекција коронавирусом охрабрујући, али и обавезујући и оценио да су епидемијске мере и масовна имунизација и даље неопходни.

“Охрабрујуће су бројке, ми тренутно имамо мањи број пријема него отпуста после неколико недеља. У току јучерашњег дана имали смо око 2.530 ковид прегледа у амбулантама, а пре двадесетак дана имали смо између 4.000 и 5.000. Међутим у болницама још имамо око 5.000 пацијената, а 171 пацијент се налази на респиратору. То су ипак високи бројеви. О некој релаксиранијој ситуацији можемо причати кад дођемо до тога да на дневном нивоу имамо испод 100 заражених, а за то нам треба још доста борбе и времена”, објашњава Ђерлек.

Истиче да упркос паду броја оболелих није време за опуштање и апелује на грађане да се и током празника придржавају мера.

“Када чујемо овако охрабрујуће вести ми се превише опустимо и после плаћамо цену те опуштености. Током празника ће бити лепо време и људи ће изаћи у природу, али апелујем да се избегавају контакти који могу допринети заражавању”, апелује Ђерлек.

Најавио је да ће током празника бити пооштрене контроле, на терену ће бити велики број инспектора који ће контролисати угоститељске објекте, баште, излетишта, јавни превоз.

“Ми заиста морамо да штитимо здравље грађана, а једини начин је да инспектори контролишу поштовање епидемиолошких мера и свега оног што је на снази у овом тренутку”, објашњава гост Јутарњег дневника.

Говорећи о вакцинацији рекао је да је највећи број вакцинисаних у Београду, Нишу и Ужицу, а најмање у Тутину, Новом Пазару и Лајковцу, као и да је најмање вакцинисаних међу младима.

“Друштвене мреже су урадиле једно велико зло делујући на наше младе зато што су пре свега причали о стерилитету за који смо показали преко наших најеминентнијих стручњака да корона изазива стерилитета, а не вакцина. Имунолози и људи који се баве тим проблемом су тачно ставили до знања да вакцина не утиче на репродуктивне органе”, истакао је Ђерлек.

ртс