Политика

Брнабић: План је да до краја априла вакцинишемо 2.100.000 грађана

printscreen RTV Pink

Према јутрошњим подацима, у Србији је макар једну дозу вакцине примило 1.955.260 особа, односно 34 одсто пунолетне популације, изјавила је премијерка Ана Брнабић и додала да је план и амбиција да до краја априла буде вакцинисано 2.100.000 људи

Са обе дозе вакцинисане су 1.324.542 особе, или 23 одсто пунолетних.

“Доста смо амбициозан циљ поставили, али мислим да ћемо сада, захваљујући ”Синофарм” вакцини која је јуче стигла, а већ данас је у свим локалним самоуправама, на свим пунтковима, то и достићи”, рекла је Брнабић за ТВ Пинк.

Она је навела да се нада да ће сви задржати озбиљност и одговорност, како бисмо до краја маја и током јуна дошли до оног броја вакцинисаних, макар првом дозом, који ће нам обезбедити да крај јуна дочекамо безбедни.

Брнабић је приметила и да је антиваксерски лоби јак у свету, не само у Србији, али је одала признање грађанима због њихове одговорности, јер је и поред свега, готово два милиона људи вакцинисаних макар једном првом, а да притом, како каже, надлежни нису “ушли” у све локалне самоуправе, до сваког дома здравља.

“Јутрос смо разговарали о томе како да дођемо до људи, шта још може да се уради. Показали смо озбиљност, али потребно је да даље апелујемо и више комуницирамо са људима, да и они који имају алергије могу безбедно да с евакцинишу, као и они који планирају потомство. Морамо додатно да разговарамо са људима, да им приђемо”, рекла је Брнабић.

Додала је и да верује да има око 500.000-600.000 људи који желе да се вакцинишу, али не могу да приуште себи да оду у неки већи град на вакцинацију.

“Говори се о ефикасности вакцина, ефикасност у чувању живота две, три недеље после ревакцине је 100 одсто и то је оно што је важно”, рекла је Брнабић.

Подсетила је да је Београд одличан у вакцинацији, посебно три општине Стари град, Савски венац и Врачар, док су са друге стране општине попут Лајковца, Жагубице, Мионице, Тутина, Новог Пазара где мора више да се учини.

Данас ће другу дозу вакцине примити председник Александар Вучић, а Брнабић је подсетила да се у дану када је Вучић примио прву дозу, највише људи вакцинисало.

тањуг