Друштво

ПЛАТИЛИ СУ НАЈСКУПЉУ ЦЕНУ ЈЕР СУ ВЕРОВАЛИ ТЕОРИЈАМА ЗАВЕРЕ! Драгану су за 6 дана од короне преминули и мајка и отац, Моравка пред смрт изустила: Сине чувајте се! Ово је пакао!

Pixabay

Професор хемије Драган Петровић из Ниша, чији су отац Зоран (78) и мајка Моравка (73) Петровић преминули од короне у року од свега шест дана рекао је да су били двоје јако добрих и поштених људи, које је познавао велики број Нишлија јер су цео радни век провели у просвети као наставници, платили су, по Драгановим речима, најскупљу цену веровања погрешним људима и теоријама завере, због којих нису смели да се вакцинишу

  • Прво се разболео отац, па мајка. Од његовог лаганог кашља до смрти прошло је 20 дана. За непуних месец дана преминули су обоје. Били су толико наплашени и од короне и од вакцине. Мајка је исувише веровала људима, а, нажалост, интернет је постао место где може да напише свако шта хоће. Подлегли су кампањама нестручних, платили су најскупљу цену јер нису веровали најближима, већ погрешним људима – почиње тужну причу Драган.

Почео је да кашљуца, али су нашли оправдање у прехлади, а онда сатурација 60
Када се разболео његов отац, родитељи су одмах нашли оправдање и не сумњајући да је у питању корона.

  • Почео је да кашљуца, али су нашли оправдање у “прехлади”. Говорили су: “Тата је прехлађен, немојте да свраћате до нас. Ишао је до пијаце, није ставио капу, дувао је ветар…” Мајци је нека докторка у пензији с којом се консултовала дословце рекла: “Па ако је дошла корона није се изгубила прехлада”. Крили су од нас да отац има лагану температуру. Дан за даном губили су време уместо да су одмах отишли у ковид амбуланту. Нису нас пуштали близу, знали су да нешто није у реду. Можда су у подсвести и мислили да је то корона, али нису хтели да то себи признају – објашњава Драган.

Најужи чланови породице нису успели да изврше утицај на њих да оду у ковид амбулатну. А драгоцено време је пролазило док се подмукла болест развијала.

  • Веровали су неким људима ван нашег породичног круга који су лекари у пензији или антиваксерског става, од којих су неки, сазнали смо касније, примили вакцину. Не могу ни њих да кривим, неко може да ти каже: „Скочи у Нишаву“. Ти не мораш да скочиш. Али тај страх који је усађен сталним понављањима “страшних последица” вакцине, иако потпуно неутемељених, био је превелики. Тек када је температура почела да прелази 38 степени, убедили смо их да оду у ковид амбуланту. Али, већ су изгубили три, четири дана, што је за њихове године превише. Тамо су им установили корону, али су их вратили у самоизолацију уз адекватну терапију и суплементе. У току ноћи, мајци је нагло отишла температура у 38,5 а оцу 39. И то нисмо знали док нас она није позвала 12. марта, рано ујутру, плачући јер не може да подигне оца који се срушио у ходнику, у тоталном бунилу. Сатурација му је била сигурно испод 60. Оца су у скафандерима превезли у КЦ Ниш и задржали, а мајку вратили кући као неки средње лакши случај – прича Драган.

“Ако умре један од њих, умреће и други…”
Зоран и Моравка су провели 50 година у једном савршено складном браку, и знали су њихови најближи да ако умре један од њих, умреће и други.

  • Тих пар дана сама у стану мајка је патила, престала је да једе. Сада јој је постало јасно шта се дешава. Сатурација јој је пала на 70, опет хитна помоћ, скафандери, Клинички центар… Сместили су је на одељење. Оцу се исте вечери погоршала и сатурација, па су га сместили на интензивну негу. Дан пре него што је умро, задњи његов позив је био плачући кроз велику маску за кисеоник: „Зашто? Чиме сам ја ово заслужио?“ Моји родитељи су били једни поштени људи који су цели живот помагали људима. Радили су у просвети по 40 година, када су се некада давно делили државни станови, они су се померили са првог места ранг-листе како би брачни пар колега добио стан. Проценили су да је њима потребнији. Након тога се укунула подела и више је није било. После су штедели новац да купе своју кућу, тај новац су дали другом брачном пару пријатеља који су купили плац и озидали кућу, а моји су се тек после 1977. године испозајмљивали и купили своју кућу. Цео живот су се простирали да помогну другима. И онда су отишли овако неправдено. Нису заслужили овакав крај. Очеве речи ми још одзвањају, плакао је немоћан. Вероватно је видео да су погрешили и за вакцину и за све, али је било касно… – вели Драган.

Отац му је умро 25. марта, а после пет дана и мајка.

  • Имала је јаку интуицију, вече пре када је отац стављен на респиратор, она је некако знала, када је чула да је умро, почела је да пуца по шавовима и физички и психички. Пребачена је у неуро-шок, сатурација је била испод 60, обострана упала плућа, пад имунитета… Ја сам знао ако оде једно од њих двоје, иде и друго. Корона је нашла све слабе тачке у организму – код оца је то било дифузно крварење из свих органа, код мајке је била обострана упала плућа. Она је била свесна, задње што је рекла када је звала брата, рекла је: „Сине чувајте се, ово је страшно, ово је пакао!“. Видела је у том тренутку своју грешку, али је било касно јер су подлегли тој антиваксерској кампањи. Ако су они платили главом своју грешку и то што су лаковерни, веровали неким непознатим људима. И старији су преболели корону само на време ако се делује, да се не преписује прехлади и да се људи сами лече. Постоје протоколи, постоје стучни људи у КЦ Ниш и наравно вакцинација. Сигуран сам 90% да би преживели, са последицама трајним сигурно, али би преживели да су примили вакцину – вели Драган.

Драган се јавно и путем друштвених мрежа захвалио свим лекарима и медицинском особљу који су учествовали у збрињавању и лечењу његових родитеља.

Страх од вакцине
Моравка је била наставник руског језика, а Зоран наставник физике и техничког. У ОШ “Чегар” су провели највећи део радног века.

  • За интелектуалце у пензији су чудно одреаговали, не верујући једној од највећих цивилизацијских тековина – вакцини, а верујући гласинама да није довољно испитана. Улога вакцина је да те спаси, нас су као мале водили на све могуће вакцине. Е, сада када је требало они да приме вакцину, настао је проблем. Био је ту и реалан страх и од година и од придружених коморбидитета, али нису они били претерани. Редовно су користили терапију. Мерили су притисак три пута дневно, шећер једном дневно. Отац је имао мало повишен шећер, али су били контролисаног здравственог стања. Већи проблем је био тај страх и тај антиваксерски став са друштвених мрежа и појединих медија. Замерам људима који су положили Хипократову заклетву а овамо су причали како корона не постоји, како је то неко “прскање из ваздуха”. Требало је да кажу, идите у ковид амбулатну проверите, да их охрабре – каже Драган.

блиц