Друштво

ИЗДРЖИТЕ ЈОШ МАЛО! Ђерлек открива: Мере вероватно остају исте, али још два до три месеца и близу смо циља!

Foto: Printscreen TV Pink

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек каже за РТС да бројке јесу добре, али поручује грађанима да издрже још мало, да нема места опуштању и да се придржавају мера, које ће вероватно остати исте

  • Желим да поручим грађанима Србије да издржимо још мало. Још два до три месеца и близу смо циља. Треба нам још опреза, епидемијске мере и масовна имунизација – наглашава Ђерлек.

Каже да држава користи неколико модела промоције вакцинације.

  • Постигли смо одличне резултате. Посећујемо сваки град, свако село, долазимо до сваког човека и разговарамо. Доста смо опустили грађане и ослободили их беспотребног страха. Ово што бројке падају јесте резултат вакцинације – наводи Ђерлек.

Истиче да, ипак, има и неколико региона у Србији где је број вакцинисаних мали.

  • Пре свега Тутун са 6,9 одсто, Нови Пазар са неких 12,5 одсто. Ту су нам и Лајковац, Љиг и Мионица, где сам био са министарком Обрадовић пре два, три дана. Морамо што више разговарати са тим људима јер су пуни дезинформација – каже Ђерлек.

Ускоро два милиона вакцинисаних првом дозом
Ђерлек наводи да је у Београду вакцинисано 5.500 студената, а у Нишу око 1.300.

  • Све више је младих који су схватили да корона може бити опасност у смислу стерилитета, а да су милионе вакцина примили људи у свету и није доказано да делује на репродуктивне органе – истиче Ђерлек.

Подсећа да је Светска здравствена организација дала препоруку да се вакцинишу и труднице које спадају у ризичне групе.

  • То су труднице које су у поодмаклим годинама, труднице са великом телесном тежином, труднице које болују од шећерне болести и хипертензије. Светско удружење гинеколога и акушера је, такође, дало зелено светло за ризичне групе – истиче Ђерлек.

Каже да ће средином следеће недеље Србија достићи и прећи два милиона пунолетних грађана који су вакцинисани првом дозом.

Ђерлек истиче да ће о мерама одлучивати струка, али да ће вероватно остати исте.

Информер.рс/ртс.рс