Друштво

ЕВО КАДА И ГДЕ ПОЧИЊЕ ПРИЈАВА ЗА ПАРЕ ЗА СТОЛАРИЈУ Један конкурс је већ расписан и садржи 6 КРИТЕРИЈУМА

printscreen

Ресорно министарство расписало је конкурс за општине за доделу субвенција за замену столарије и индивидуалних ложишта.
Рок за пријаву за доделу средстава је 21. мај. Министарство додељује 54 милиона динара, а максимални износ средстава по локалној самоуправи је 10 милиона. Прво су, дакле, на потезу општине, а потом и грађани.

Грађани би финансирали 50 одсто укупне инвестиције, а другу половину би обезбедили општина и држава. Пријављивање за грађане би требало да почне у јуну, а први уговори би требало да буду реализовани на јесен.

У јавном позиву је наведено 6 критеријума за избор локалних самоуправа и они су: спремност за реализацију; разноврсност понуђених мера за енергетску санацију; проценат буџета опредељен за реализацију мера; проценат учешћа локалне самоуправе у финансирању пројекта; искуство у реализацији истих или сличних јавних позива и развијеност локалне самоуправе.

Два модела пријаве за грађане

Половину новца коју обезбеђујете сами, могли би, према најавама, и да добијете на кредит. Држава би дакле бесповратно дала половину средстава за столарију или пећ, а другу половину било би могуће обезбедити кроз зајам.- У припреми су два модела по којима ће грађани моћи да се пријаве. Кренућемо прво са припремним пројектима у појединим општинама у Србији и финансирање ће бити тако што ће 50 одсто да финансира Управа за енергетску ефикасност и локална самоуправа, а 50 одсто грађани. Како ни ових 50 одсто за грађане није мало, тако ће се кроз други модел омогућити да за тих 50 одсто грађани могу да узму кредит и да тако покрију тај део – рекао је државни секретар у Министарству енергетике Зоран Лакићевић.

Лакићевић је додао и да су очекивања да се ове године крене са првим моделом који подразумева да се директно средства дају 50 одсто од стране државе, а 50 одсто од стране грађана.

  • Што се тиче овог другог модела, он није још формиран, али биће до краја године – истакао је Лакићевић за ТВ Прва.

Блиц” је истраживао који су то критеријуми по којима ће се додељивати субвенције за столарију. Први, али и једни критеријум је енергетски пасош. Иако на “прву” овај термин звучи конфузно, реч је заправо о сертификату којим се проверавају енергетска својства и ефикасност објекта, што би у преводу значило колико нам је на стану изолација у стању да задржи топлоту.

Фокус при додели субвенција могао би да буде на објектима који се котирају на нижим степеницима енергетске ефикасности. Конкретно то би било испод такозваног Ц разреда који је на трећем месту од укупно 8. Практично на листи приоритета били би следећи разреди Д, Ф И Г, док се А и Б, па и Ц не би узимали за приоритете.

Енергетски пасош израђује овлашћена организација на основу енергетског прегледа објекта и израђеног Елабората енергетске ефикасности. По свему судећи то ће радити државне комисије, али и комисије локалних самоуправа како је предвиђено новим законом о енергетској ефикасности.

Фирме које се баве производњом и монтажом ПВЦ и АЛУ столарије истичу да се не може направити генерална рачуница, јер цена зависи од много детаља. Тако стан од 60 квадрата може имати три или пет прозора, балконска врата различитих величина, а на цену доста утиче и избор материјала, профила, окова.

Ако узмемо за пример двособан стан од 60 квадрата који има по један једнокрилни прозор у купатилу и кухињи, и по један двокрилни прозор у собама, уз једна дупла и једна мања балконска врата за излазак на терасу – рачуница каже да је за нову столарију, у најјефтинијој варијанти, потребно нешто мање од 1.000 евра. За демонтажу треба додати још педесетак евра.

блиц