Политика

Селаковић: Захвални Ирану што не признаје сепаратизам косовских Албанаца

Иран и Србија имају веома добре политичке односе које треба пренети и на поље економске сарадње, оценио је интервјуу за државну новинску агенцију ИРНА, министар спољних послова Никола Селаковиц и најавио да Меморандумом о разумевању који потписао са иранским колегом Мохамедом Џавад Зарифом дефинише заједничку вољу за поновним покретањем политичких консултација
Тим поводом, како је рекао, очекује да иранска делегација дође што пре пре у Београду.

Селаковић је посебно је нагласио да Срби неће заборавити да Исламска Република Иран није признала и не признаје сепаратизам косовских Албанаца, и осврћући се на састанак са министром Зарифом, је рекао да су разменини информације о иранским разговорима у Бечу око међународног нуклеарног споразума који је потписан са Ираном и који је Селаковић подржао,као и дијалогу Београда са Приштином.

Селаковић је при том захвалио Ирану на трајној и принципијелној континуираној подршци његовој земљи.

Селаковић је поручио да су Иран и Србија две пријатељске државе које имају веома добре политичке односе и које једна другој дају међусобну политичку подршку међународним форумима.

На питање о заједничкој сарадњи Ирана и Србије у борби против КОВИД 19, српски министар је нагласио да је са председником Хасаном Роханијем, председником иранског парламента и његовим иранским колегом, разговарао о могућности комуникације и преноса искустава са српског института за вакцинацију Торлак.

Коментаришући перспективу односа две државе, Селаковић је закључио да су политички односи две државе на високом нивоу и да се та тенденција мора пренети на економско поље.

Српски министар је указао у интервјуу сличности између Ирана и Србије и приметио да обе земље имају огроман број суседа и да због тога треба да управљају спољном политиком на специфичан начин.

Осврнуо се и на сличности култура Ирана и Србије и нагласио да у српском језику постоји више од хиљаду речи које долазе из персијског језика и да већина Срба није ни свесна те чињенице.

  • Дакле, ово је сличност између две земље и две културе која се може користити као добра основа за побољшање односа – поновио је Селаковић.

Селаковић је истакао и да је иранско гостопримство оставило на њега велики утисак и да је то нешто што ће дуго памтити, а посебно је истакао неке детаље као тренутак када је у центру Техерана приметио једну велику корпу са ускршњим јајима што му је као православном хришћанину било веома драго.

  • Ова сличност у нашем духовном животу је такође нешто што је значајно. Мислим да наше две земље имају међурелигијски дијалог и веома је важно да тај дијалог и ове везе одржавамо – поновио је Селаковић

Он је за ИРНУ говорио и о односу Србије у погледу прихватања миграната са Блиског истока и из других делова света и нагласио да је његова земља једна од оних које су се показале као најбоље у третману миграната, пошто одлично разуме тај проблем јер је током 90-их била земља са највећим процентом избеглица које су у њој биле прихваћене.

Поводом улоге Ирана у заштити региона, Селаковић је рекао да питање Блиског Истока није једноставно и да се нада да ће у Бечу постићи нови споразум и да ће ови преговори бити успешни и истакао да је Србија једна од ретких земља која има заиста добре пријатељске односе са скоро свим земљама из Персијског залива

Он је говорио и процесу приступању Србије у чланство ЕУ и рекао је да је држава посвећена европском путу и да спроводи приступни дијалог са Европском унијом уз преузимање много социјалних и економских реформи у циљу да постанее држава чланица

  • Чињеница која разликује Србију од осталих држава региона на том путу је та што смо ми једина проглашена војно неутрална земља, сви остали мање-више желе да имају чланство у НАТО-у, али Србија то не жели – изјавио је Селаковић.

Коментаришући резултате прошлогодишњег састанка у Вашингтону у присуству бившег америчког председника Доналда Трампа, Селаковић је рекао да су учињени велики напори да се смање напетости у политичким односима са Приштином кроз унапређење економских односа, али да се на несрећу, у последњих неколико недеља ново руководство из Приштине понаша на начин да није заинтересовано за примену споразума постигнутог у Вашингтону.

Рекао је и да Србија није срећна због чињенице да је, уз дуги низ година добрих односа са Израелом, ова држава подржала сепаратизам косовских Албанаца и да то није нешто што једобро примљено у Београду.

Селаковић је у Техеран стигао у суботу, а током свог боравка у Ирану, састао се са својим иранским колегом Мохамедом Џавадом Зарифом, председником Ирана Хасаном Роханијем, председником иранског парламента Мохамедом Багером Галибафом и неким другим високим иранским званичницима.

информер