Друштво

ПОСТОЈИ ЈЕДАН ГЛАВНИ ФАКТОР РИЗИКА КОД МЛАДИХ! Докторка Живковић: То нас је изненадило, а приметили смо га код чак 90 одсто заражених

printscreen RTS

Педијатар и пулмолог у КБЦ “Др Драгиша Мишовић”, проф. др Зорица Живковић је навела да постоје осцилације и промене клиничке слике код оболелих од ковида у односу на прошлу годину и да су деца и адолесценти тада имали блаже клиничке слике.
“Ове године, од неког зимског периода, јануара, морам рећи да се број пацијената повећао, бар кад говоримо о дечјој популацији. Не значи оних који су инфицирани или позитивни, него и оних који имају клиничке симптоме и било какву симптоматологију везану за инфекцију коронавирусом и сад су се те упале плућа стварно промениле”, навела је професорка Живковић током гостовања у Јутарњем програму.

Нагласила је да упала плућа сада наступа за неколико дана, али и да се рентгенска слика променила и да би то могло да се тумачи новим сојем и комбинацијом вируса.

Професорка је навела да су у КБЦ “Др Драгиша Мишовић” у највећем броју смештени адолесценти, али да има и малих беба које су увек енигма и не могу се препустити кућном лечењу. Објаснила је и какву клиничку слику имају њихови пацијенти.

“Дуготрајна температура, то сматрамо више од пет дана. Некада и висока, преко 39 до 40, коју је јако тешко смирити и нормализовати. Кашаљ, сув, онако, у почетку делује као да то није неки страшан и проблематичан кашаљ, али се он и појачава, па их узнемирава у дневним активностима у сну у току ноћи и један број тих адолесцената се жали на осећај отежаног дисања, имају неко стезање у грудима, имају пропратни респираторни симптом који је увек знак већ мало одмакле клиничке слике”, истакла је Зорица Живковић.

ртс