Друштво

СРБИЈА ЈЕ РАЈ ЗА ВАКЦИНЕ, БРЖА И УШПЕСНИЈА ОД ЕУ: Аустријска државна телевизија вечерас емитује специјалну репортажу о нама

pixabay

Аустријска државна телевизија емитоваће специјалну репортажу о Србији као земљи која је рај за вакцине.

  • Србија је после Велике Британије, земља у Европи, у којој је већина људи вакцинисана против короне. Укупно 1,3 милиона од скоро седам милиона становника примило је најмање једну дозу, више од 800.000 и другу дозу. Та земља на Балкану није чланица ЕУ, нити може приближно економски да се мери са већином земаља чланица ЕУ, али је Србија у кампањи вакцинације знатно бржа и ушпеснија од ЕУ. Београд се ослањао на широк спекатар вакцина, доступне су америчке, руске, британске, као и кинеске вакцине, које се могу слободно изабрати као на менију. Чак и странци, који немају пребивалиште у Србији, могу онлине да се пријаве за вакцинацију и уколико постоји слободан капацитет, биће им одређен термин за вакцинацију – стоји у најави емисије на сајту ОРФ.

Како се наводи, неколико Аустријанаца већ је успело да закаже термин за вакцинацију на лицу места. Репортер “Wелтјоурнал”, Патрик Хафнер прати једну жену од Беча до Београда ради вакцинације.

Брзина вакцинације и могућност избора вакцине у Србији већ је и раније привукла пажњу појединих аустријских медија, а сада тој фасцинацији није одолела ни Аустријска државна телевизија.

Подсећања ради, у Бечу живи око 200.000 Срба, а у целој земљи укупно око 300.000. По званичним подацима НБС 2019. године из Аустрије у Србију је стигло око 290 милиона евра дознака од српске дијаспоре у тој земљи.

(Курир.рс)