Друштво

Сваки трећи ковид пацијент са психијатријским поремећајем, ЕВО КАД СЕ ПОКАЖУ ПРВИ СИМПТОМИ

Pixabay

У студији која је обухватила 23 хиљада испитаника, углавном из САД, установљено је да је сваки трећи преживели ковид пацијент шест месеци након излечења дијагностикован са неким неуролошким или психијатријским поремећајем
То упућује на закључак да би талас неуролошких и психијатријских пацијената могао да се очекује као последица пандемије, наводи се у стручном часопису Ланцет Псајкајатрист.

Од 14 психијатријских поремећаја, код преживелих ковид пацијената најчешће се јављају анксиозност и депресија, иако научницима није јасно на који начин су ти поремећаји повезани са вирусом, преноси Ројтерс.

У студији није установљено који биолошки или психолошки механизми предствљају окидач за наведене поремећаје, али је констатовано да је неопходно да се покрену нова истраживања како би се установило шта изазива ове појаве, како их спречити или како да се медицински третирају.

На основу анализе медицинских картона више од 236 хиљада људи установљено је да шест месеци након прележаног ковида-19 код 34 одсто дијаностикован некакав неуролошки или психијатријски проблем.

информер