Друштво

ОД СУТРА СЕ ОТВАРАЈУ БАШТЕ КАФИЋА! Кон открио под којим условима ће радити угоститељски објекти!

Од сутра ће баште кафића и ресторана бити отворене, али ће моћи да се користе са 50 одсто капацитета, и тиме ћемо да легализујемо већ постојеће стање, изјавио је члан Кризног штаба др Предраг Кон

“Корекције којих ће бити од понедељка поразумевају да угоститељи могу да раде на 50 одсто капацитета на отвореном, а детаљи ће бити дефинисани током дана да би они који контролишу поштовање мера могли да их примене. То треба да се дефинише да би било јасно онима који контролишу. Када се говори о размаку од два метра међу столовима, то је размак између особа, не између центра столова”, изјавио је Кон гостујући на Првој ТВ.
Он је додао да мора да се објасни да “маске треба да се носе и кад се седи у башти, а не да нико не носи маску, па да неко ко то гледа има утисак да се ама баш ништа не дешава”.

“То би био увод у нешто где ћемо мало озбиљније поштовати мере. Да смо их раније поштовали не бисмо морали ни да се затварамо, не само ми него цео свет. Сутра ће бити отворени угоститељки објекти са баштама. Оне су биле пуне и у четвртак и петак, те ћемо само легализовати оно што се већ дешава”, додаје он.

“Међутим, ту има и оних који то не раде из таквих намера, већ из врло свесних побуда да изазову отпор, а нема ни једног разлога за отпор, јер је вакцинација једини излаз из овога”, рекао је Кон.

Он је додао како је таква врста кампање бесмислена, јер вакцинација није обавезна, већ препоручена.

“Ефекти вакцинације се виде. Преко 32 одсто становништва Београда је вакцинисано, и види се да у местима где је већи обухват вакцинације долази до заравњења криве, а тамо где је мањи обухват број оболелих расте”, навео је Кон.
Члан Кризног штаба епидемиолог др Предраг Кон рекао је данас да би вакцинација за здравствене раднике у Србији требало да буде обавезна, те да ако се о томе буде расправљало на Кризном штабу, он ће подржати тај предлог.

Обавезна вакцинација за здравствене раднике
Навео је да је вакцина једнини излаз из ове ситуације.

“Препоручена је, није обавезна, требало би можда да буде за здравствене раднике, то су предложили директори ковид болница. Тај предлог би требало озбиљно схватити и свакако подржавам тако нешто. Вакцинација против грипа, хепатитиса Б, за здравствене раднике је обавезна. Ако је икада постојао тренутак да, не само због њиховог здравља, већ и због могућности да болест пренесу на своје пацијете, требало би да се вакцинушу”, рекао је др Кон.

Др Кон је истакао да пре десетак година није могао ни да сања да ће у Србији бити створен антиваксерски покрет.

“Ја нисам сањао да је у Србији могуће да се појави антивакцинална идеја, али ето ми имамо јасно профилисане антиваксерске поруке, људи који су се активизмом укључили да вакцинација не буде обавезна, а сада је препоручена. Превише пажње приодајемо антиваксерима. Невероватан је њихов утицај у овом тренутку”, рекао је он.

тањуг/информер