Друштво

УЗ ЦЕПИВО ГРЧКА НАЈЈЕФТИИНИЈА ЗА ЛЕТОВАЊЕ: Не морате да баците 300 евра на ПЦР тест

Foto: Youtube Printscreen

Од како је постигнут договор између српског и грчког министарства туризма о могућности доласка наших грађан у Грчку са потврдом о вакцинацији било којим цепивом или уз негативни ПЦР тестом, телефони у домаћим туристичким агенцијама су се усијали.

Грци не само да су предсезони спустили цене за скоро 50 одсто него претходних година, већ дају могућност уласка у земљу са потврдом о вакцинацији, што за сада не ради ни једна друга земља, па ће тако грађани избећи додатни трошак од 9.000 динара колико кошта ПЦР тестирање.

За четворочлану породицу уколико није вакцинисана летовање би коштало додатних 36.000 динара! Са друге стране, Египат и Турска које су такође популарне дестинације међу српским туристима, не нуде опцију да код њих може да се отпутује са потврдом о извршеној имунизацији против коронавируса, већ је потребно обавезно ПЦР тестирање.

Директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (Јута) Александар Сеничич каже за Курир да они који су вакцинисани неће имати никакав додатан трошак при путовању у Грчку а чак ће највероватније имати и неке додатне олакшице.

  • Већ постоје понуде у пред и пост сезони у Грчкој које су веома приступачне већини грађана, а ако узмемо у обзир да они који су вакцинисани неће имати никакав додатни трошак, онда је сигурно да ће Грчка бити међу најјефтинијим дестинацијама. У разговору са грчким министром труизма да ће наши грађани који имају било коју од вакцина имати и приоритет при преласку границе, односно да ће за њих бити направљени као посебни зелени коридори, чиме би се и смањиле гужве. Срби воле да одмарају и зу Египту и Турској, али за њих је потребан ПЦР тест, док без икаквих услова можемо да уђемо у Албанију, Црну Гору и Танзанију – казао је Сеничић.

Грчки министар туризма Харис Теохарис открио је током боравка у Београду да по уласку у Грчку путници могу поново бити подвргнути насумичном тестирању, које би се обављало на граници и коштало 10 евра, те да би сва ова правила требало ускоро да буду потврдена билатералним споразумом.

  • Имамо план да пробна сезона почне у априлу, пре Ускрса, за неколико одабраних земаља са високом стопом вакцинације, а Србија је једна од њих – казао је Теохарис.

Кафа у Грчкој од два евра, сет лежељки највише десет

Поред јефтиних аранжамана, Грци нису подзилаи ни друге цене, тако кафа у зависности од летовалишта кошта од две до пет евра, пиво од три до четири евра, а коктели се крећу од шест до 10 евра, док литар воде кошта 1,5 евра. Гирос, многима омиљења грчкла посластиоца, кошта од два до три евра на улици, а пицу можете и у ресторану појести и за 10 евра. Сет лежљки и сунцобрана у баровима на Халкидикију последње две године кошта око од пет до 10 евра, а промена не би требало да буде ни овог лета.

Добра вест

И Хрвати од данас пуштају са свим вакцинама

Након Грчке и суседна Хрватска је одлучила да од данас пушта на своју териотрију све путнике који су примили две дозе вакцине против корона вируса, независно од тога је ли их је одобрила Европска агенције за лекове (ЕМА).

То у преводу значи да ће границу без негативног ПЦР теста моћи да предђу вакцинисани грађани, невезано од тога да ли су примили АстраЗенеку, Фајзер, Модерну или “Спутњик В” и “Синофарм”, пише “Јутарњи лист”, позивајаћи се своје изворе у локалном министарству туризма.

Курир.рс