Друштво

ТРУДНИЦА (29) ЗБОГ КОВИДА У ТЕШКОМ СТАЊУ, ПРИКЉУЧЕНА НА РЕСПИРАТОР: Лекари у КБЦ Драгиша Мишовић јој се боре за живот

У КБЦ “Др Драгиша Мишовић” у овом тренутку налази се 265 пацијената, међу којима је 25 деце. У јединицама интезивног лечења налази се 72 пацијената, од којих је 15 интубирано, а међу њима је и двадесетдеветогодишња трудница, наводи начелник радиологије у тој установи др Ђорђе Лалошевић.

Ђорђе Лалошевић наводи да је клиничка слика пацијената сада много тежа, да много брже долази до компликација.

“Да ли је то британски или јужноафрички сој, ја не могу да кажем,Постоји али дефинитивно клиничка слика и снимци које добијамо скенером су знатно тежи. Зато се треба јавити одмах на почетку. Сада постоје неки антивирусни лекови који се дају одређеног дана у зависности од клиничке слике који апсолутно пуно помажу пацијентима. Значи, ако ми закаснимо један, два дана, то онда нажалост може да се заврши трагично”, објашњава Лалошевић.

Истиче да се међу пацијентима на респиратору налази и двадесетдеветогодишња трудница.

“Нажалост трудница 1992. годиште је у прилично тешком стању, ми наравно нећемо одустати и боримо се и борићемо се максимално за њу”, наводи Лалошевић.

Лалошевић је истакао да постоји могућност да се короном заразе и они који су примили обе зоне вакцине, али да је њихова слика пуно лакша, и као пример навео свог оца од 93 године, који је оболео од ковида после ревакцинације и лежи у болници са клиничком сликом која “није тако лоша”.

“Постоји могућност да се неко разболи и након примања вакцине, али апсолутно је то слабија клиничка слика и на овај начин молим, ако могу тако да кажем, људе да се вакцинишу јер без четири, четири и по милиона људи који су вакцинисани, ми нећемо изаћи из овог врзиног кола дуго”, апеловао је Лалошевић

(Курир.рс/РТС)