Регион

ПРЕДВИЂАЊЕ ИХМЕ ИЗ ВАШИНГТОНА: Босни и Херцеговини прети црни сценарио! До јула број жртава короне већи од 10.000

Pixabay

До јула ове године у Босни и Херцеговини од последица корона вируса могло би да умре више од 10.000 људи, показало је истраживање института при Универзитету у Вашингтону.

Институт за здравствену метрику и евалуацију (ИХМЕ), независни медицински истраживачки центар на Универзитету у Вашингтону, представио је интерактивне графиконе који приказују тренутну ситуацију у вези с бројем преминулих од последица корона вируса и процене како би стопа смртности могла да се креће у будућности, односно током следећих неколико месеци, преноси портал Аваз.ба.

Према тим проценама, број преминулих у БиХ, који тренутно износи више од 6.500, до 1. јула би могао достићи 10.134. Подаци овог института показују да ће најгора ситуација бити средином априла и у првом делу маја, када ће дневно бити више од 100 преминулих.

За средину априла предвиђају се хиљаде нових случајева на дневном нивоу, а значајнији пад се очекује тек у јуну.

Председник Удружења имунолога БиХ Јасенко Карамехић рекао је за Аваз да мисли да су предвиђања ИМХЕ тачна.

“Кантон Сарајево има хиљаду заражених на 100.000 становника, а Немачка с 82 милиона становника има 102 заражена на 100.000 грађана. Ово иде на душу властима које нису набавиле вакцине као све нормалне државе у свету. Без вакцинације ове црне бројке ће се мултипликовати”, упозорио је Карамехић.

Он је додао да је количина вакцина коју БиХ добија преко механизма Ковакс изузетно мала, јер земљи, како је навео, треба око четири или четири и по милиона вакцина.

“Ово је безобразно од власти, њих треба кривично процесуирати”, сматра Карамехић.

Курир.рс/Тањуг