Друштво

ВИРУС РАДИ НА АДАПТАЦИЈИ НА ЧОВЕКА, БОРИ СЕ ЗА СВОЈ ОПСТАНАК! Др Глигић О ДУПЛОМ МУТАНТУ КОРОНЕ!

Printskrin Youtube

Вирусолог др Ана Глигић каже да не мора да значи да је дупли мутант, нова варијанта корона вируса, коју су изоловали научници у Индији, опаснији од познатих сојева
Међутим, она истиче да нове мутације показују да вирус и даље активно ради на својој адаптацији на човека и бори се за свој опстанак, те да су разне варијанте могуће.

  • Вирус се мења и мутира, јер ако то не би радио, не би ни опстао. Организам човека у додиру са вирусом пружа отпор и брани се. Већина људи се ни не разболи, јер човек није његов природни супстрат, а вирус се против тога бори тако што мутира – каже др Глигић.

Она каже да се мутације могу дешавати на различитим местима на вирусу, од чега директно и зависи колико је опасан. Најопасније су, како каже, промене на шиљку.

  • Ако има више тачкастих промена на вирусу може доћи до њихове акумулације, односно спајања. Стога, што је више тачкастих промена већа је и мутација. Зависно од места на ком су мутације зависи и понашање вируса. Мутације могу бити на неком неважном месту, па да немају никаквог утицаја на промену вируса. Међутим, могу бити и на кључном месту који утиче на продор вируса у ћелије те то може утицати да вирус постане преношљивији – каже др Глигић за Курир и додаје да је Индија, иначе, због климе и спољашњих фактота, ендемско подручје свих могућих вируса.

Подсетимо, научници у Индији, из узорака прикупљених у тој земљи, открили су нову варијанту корона вируса која је названа “дупли мутант”.

Званичници, како пише британски Би Би Си, проверавају да ли је варијанта, где се две мутације удружују у исти вирус, можда заразнија од осталих и да ли је код ове варијанте евентуално мања ефикасност вакцина.

информер