Друштво

ИСТИНА О КОРОНИ: Мушкарци у већем ризику да умру од короне, а жене склоније продуженом ковиду

Pixabay

Истраживања светских генетичара показују да заражени припадници мушког пола имају 20 одсто веће шансе да развију тежу клиничку слику, док су жене у већој опасности да после болести имају проблеме са срцем, плућима…

Мушкарци оболели од ковида 19 имају 20 одсто веће шансе да развију тежу клиничку слику и да буду хоспитализовани, док су жене, управо због јачег имуног одговора, у већем ризику да развију синдром тзв. продуженог ковида, који подразумева симптоме као што су умор, малаксалост, проблеми са срцем и плућима, ментална магла, трњење у рукама…

Пол и ковид 19

  • Подаци прикупљени у пројекту „Пол и ковид 19“ показују да мушкарци с том болешћу имају око 20 одсто веће шансе да буду хоспитализовани него жене. Већа је вероватноћа да ће им требати интензивна нега, а потом и да ће умрети – наводи портал Сајентист (Тхе Сциентист) позивајући се на истраживања биолога и генетичара.

Истичу да узрок овоме може бити разлика у имунолошким одговорима мушкараца и жена, те да код полова постоје фундаменталне разлике на генетском и ћелијском нивоу.

  • Жене имају тенденцију да постигну јачи имуни одговор на вирусне инфекције од мушкараца. Ова разлика је нарочито очигледна у ћелијама, које су укључене у урођени имунолошки систем, а које имају тенденцију да брже реагују на вирус код жена – каже за овај портал Маркус Алтфелд, имунолог са института „Хајнрих Пете“ у Хамбургу. Сличног је мишљења и Акико Ивасаки са америчког универзитета Јејл, који каже да су хоспитализоване пацијенткиње оболеле од ковида имале већи број активираних Т-ћелија него мушкарци, што можда значи да су боље заштићене од тешке болести.

Са друге стране, како преноси Сајентист, рана истраживања синдрома продуженог ковида претпостављају да би ова болест могла бити проузрокована Т-ћелијама, које, као и код аутоимуних болести, почињу да нападају сопствене антигене.

Прим. др Томислав Радуловић, епидемиолог и специјалиста за имунизацију, каже за Курир да је и раније код неких болести установљено да жене развијају лакшу клиничку слику, а за то су, како каже, заслужни хормони.

Аутоимуна стања

  • Женски полни хормони имају значајну улогу у заштити од тежих облика неких болести. Примера ради, истраживања су показала да су у случају хепатитиса Б жене много боље пролазиле него мушкарци. Њихов организам је брже и боље реаговао и брже су се опорављале. Жене су чак боље реаговале на вакцине, имале су више нивое титрова антитела – каже др Радуловић и додаје да је ковид 19 пак још увек недовољно позната болест, те да ће време показати да ли је и код ове болести исти случај.
  • Могуће је да жене које имају јачи имуни одговор имају и дужи опоравак. Иза великог броја вирусних инфекција остаје тзв. меморијски имунитет – Т и Б лимфоцити. У случају нове инфекције, Т-лимфоцит директно убија антиген, а Б-лимфоцит покреће пораст титра антитела. У неким случајевима је могуће да дође до аутоимуних стања, то јест до напада организма на сопствено тело.

Др Татјана Радосављевић Жена дође са супругом, па тек успут призна да и сама има тегобе

Прим. др Татјана Радосављевић, пулмолог, каже за Курир да, према једној од теорија, до продуженог ковида долази управо због аутоимуног одговора који отпочиње распадом вируса. – Моје искуство из праксе показује да је заиста било нешто мало више мушкараца који су имали тежи облик ковида, али у пракси нисам приметила да су се због продуженог ковида чешће јављале жене. Разлог за то може бити и социолошки, јер се жене често добро носе с тим. Дођу на преглед са супругом, па успут помену да и оне имају тегобе након ковида – каже др Радосављевић и додаје да су ковид 19, а нарочито продужени ковид, још недовољно испитани и да је потребно урадити једно велико истраживање.

Симптоми продуженог ковида

л Кратак дах
л Замарање
л Срчани проблеми
л Висок притисак
л Болови у мишићима
л Анксиозност
л Проблеми са сном
л Смањена функција бубрега
л Болови у зглобовима
л Губљење косе
л Повишена температура
л Малаксалост
л Трњење руку

курир