Друштво

БРИТАНСКИ СОЈ У СРБИЈИ ПОТВРЂЕН КОД 8 ЉУДИ Др Јовановић: Тражи се и присуство других претећих варијанти

Принтскрин
БРИТАНСКИ сој корона вируса, према последњим информацијама, забележен је код осморо људи у Србији, а како се сезнаје, они који су били заражени имали су лакшу клиничку слику.

Да је код нас од нових сојева присутан само британски сој, потврдила је недавно и вирусолог и члан Кризног штаба за сузбијање инфекције ковид-19 проф. др Тања Јовановић, која објашњава како се прати кретање вируса.

– Уколико се нађу значајне мутације, резултат се пријављује и даље се преко ковид базе траже све релевантне информације о пацијенту и његовим контактима. Први доказани случај је дошао у Србију директно преко Велике Британије. Према томе, досадашњи резултати секвенцирања су показала да је у Србији присутна британска варијанта, али да она апсолутно није доминантна варијанта у нашој земљи. Још увек се ради само о појединачним случајевима – каже професорка Јовановић.

Како даље објашњава, научници и у нашој земљи прате мутације вируса и процењују њихов значај. Поред актуелног британског соја, тражи се и присуство других претећих варијанти, као што је јужноафричка и бразилска варијанта, али оне до сада нису регистроване у нашој земљи.

– Да бисмо спречили брзе промене вируса, врло је важно да процесом масовне имунизације и поштовањем епидемиолошких мера смањимо циркулацију вируса у популацији и коначно успоставимо контролу над овом пандемијом. Зато још једном опомена за грађанство, да су поштовање епидемиолошких мера и имунизација предуслов за крај пандемије. А мислим да нам је свима важно да се вратимо животу пре пандемије – каже професорка Јовановић.

Подсетимо, први случај британског соја корона вируса званично је потврђен у Србији 24. јануара, а откривен код држављанке Србије која је допутовала из Лондона у Београд.

Извор: novosti.rs