Друштво

“ДАРА ИЗ ЈАСЕНОВЦА” ЗА ЈОВУ НИЈЕ ФИЛМ ВЕЋ ЊЕГОВА ПРОШЛОСТ: “Дневно умре 30 деце, а усташа прстом не мрдне, само не да јести и пити!”

Принтсцреен
НАКОН приказивања филма “Дара из Јасеновца” медији и друштвене мреже преплављени су коментарима да се страдања у Јасеновцу не смеју заборавити и да је филм било тешко гледати.

Председник Александар Вучић сматра да је филм јако важан за српски народ јер говори о месту највећег страдања нашег народа, док се у Републици Српској не памти да је један догађај изазвао толику пажњу.

За Јову Шаровића “Дара из Јасеновца” није филм већ његова прошлост.

Гледа филм и не присећа се јер с тим живи 84 године. Имао је срећу да преживи док многа козарачка деца нису. У Јасеновац је из дечјег дома као сироче одведен са четири године, а изашао са осам година.

– Јест, потпуна истина, све је истина, можда је мало ублажена, али истина. Шта је са ђецом рађено, како су ђеца лагано умирала – прича Шаровић.

Гледао је како деца умиру од глади, исцрпљености, мучења…

Хране су добијали, како каже, колико стане у дечју шаку. Јели су лишће, корење, а кад је било и остатке који су бацани свињама.

– Па замисли сваки дан да умре тридесеторо деце, за десет дана то је 300, за мјесец 900, да усташа прстом не мрдне, само да не да јести и пити, али зато долази транспорт других 900 деце и тако укруг – додаје преживели из логора Јасеновац.

Филм је први пут видела и Биљана Чекић која глуми Дару. Изненађена је пажњом коју има у медијима, али и тежином филма јер није присуствовала снимању свих сцена.

– На мене је оставио доста емотиван утисак. Неколико пута сам заплакала. Најтежа сцена ми је била кад дајем свог млађег брата Диани Будисављевић и када га она одводи – испричала је Биљана.

Дара из Јасеновца прва је тема о којој се данас разговарало на улицама градова широм Српске.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик каже да је филм изазвао снажне емоције и да је важно да је тема Јасеновца обрађена кроз филм. Подсећа да је Јасеновац једино место на свету с логором за децу.

Извор: РТС