Регион

5 НАЈВЕЋИХ УСТАШКИХ ЗВЕРИ ЛОГОРА ЈАСЕНОВАЦ: Ко год макар помисли било шта добро о њима и САМ ПОСТАЈЕ МОНСТРУМ!

Printscreen

Најтеже у вези филма је то што знамо да је било још страшније… Премијера филма “Дара из Јасеновца” отворила је “пандорину кутију” и распламсала сећања на једно од највећих страдања у Европи прошлог века. Усташки логори били су једини објекти такве монструозне намене, а да нису створени од стране нацистичке Немачке.

У њима, страдао је велики број Срба, Рома и Јевреја, а на челне позиције застрашујућих упоришта постављани су људи жељни наношења патњи, без трунке савести и спремни на најсуровије убилачке методе.

Ово је пет најсуровијих злотвора из Јасеновца, на чија су злодела и нацисти остали неми.

PRINTSCREEN

МАКС ЛУБУРИЋ

Усташки официр и заповедник концентрационих логора, Вјекослав Макс Лубурић, због своје свирепости добио је епитет “најбруталнијег међу њима”.

Чак су га и немачки посматрачи окарактерисали као великог садисту и умоболника. Његов лик у филму “Дара из Јасеновца”, који је потресао српску јавност, оживео је млади глумац Марко Јанкетић.

После рата, Лубурић је командовао “Крсташима”, који су после распада Независне државе Хрватске водили герилски рат против Југославије. Лубурић је 1957. године основао емигрантску терористичку органзацију Хрватски народни отпор.

Према етнолошким изворима, Лубурићи су део чувеног племена Дробњак, који су тридесетих година прошлог века покатоличени и похрваћени, чега је био свестан и сам Лубурић. У младости је више пута осуђиван због разних кривичних дела.

Убила га Удба

У Шпанији се крио под лажним именом, био је координатор терористичких напда широм Европе, а између осталих примећене су и активности у Југославији, због чега је на себе привукао пажњу Удбе, која му је и дошла главе.

Макса Лубурића убио је агент те организације, Илија Станић, са тајним именом Мунгос након што се инфилтрирао у ХНО. Лубурић је убијен у својој вили у Шпанији 1969. године, а обдукцијом је утврђено да је више пута ударан у главу, али да је умро од гушења сопственом крвљу.

Само у дечјем логору у Сиску умрло је између 1.152 и 1.631 деце у језивим условима. Практично је заповедао логорском машинеријом смрти у НДХ. Није се либио да стреља ни своје. Крајем 1942. због дивљања га је сам Павелић једва заштитио од немачког официра вон Хорстенауа који је учинио све што је могао да га стрпа иза решетака. Иза Лубурића је остало на десетине хиљада стрелајних, покланих, раскомаданих цивила свих доби, вера, националности, полова, дословно реке крви.

PRINTSCREEN

МИРОСЛАВ ФИЛИПОВИЋ

Ужасавајућег надимка – “Фра Сотона” био је задужен за најмасовнија убиства логора у Јасеновцу, где је за свега четири месеца убијено око 30.000 заточеника.

По занимању је био теолог, често је у својим манифестима злочина комбиновао своју религију и есктремну политичку идеологију. Његов лик, у свој својој бруталности у филму “Дара из јасеновца” осликао је Вук Костић.

Масакр у школи

Поред убистава у логорима, починио је и масакре у више градова током рата, а врхунац дивљаштва био је покољ 60 српске деце у школи. Филиповић је најпре издвојио муслиманску и католичку децу, да би потом преосталој српској секао главе.

Због свих злочина, суспендован је у фрањевачком реду, али је наставио свој логорашки мандат.

Средином 1945. године побегао је у Астрију, где су га ухватили Британци, који су га одмах изручили новим југословенским властима, где је осуђен на смртну казну вешањем.

ДИНКО ШАКИЋ

Захваљујући родбинским везама са Максом Лубурићем, тако што се оженио његовом сестром Надом, Дино Шакић кренуо је да себи муњевито крчи пут у хијерархији на усташкој лествици.

Врхунац каријере досегао је положајем упрвника логора у Јасеновцу, а после краха НДХ кренио је “пацовским каналима” пут Аргентине, заједно са својом супругом. У овој држави, Дино и Нада добили су троје деце, а кум им је био поглавар усташке државе, Анте Павелић.

Виђао се с Туђманом

На кратко је прешао у Шпанију и сарађивао са Лубурићем, после чега се поново ватио у Јужну Америку, где је угостио и потоњег хрватског председника Фрању Туђмана. Том приликом Шакић се похвалио својим “делима” током рата и истакао да би то урадио поново ако затреба.

Крајем 20. века лишен је слободе и осуђен на 20 година затвора због геноцида над Србима. Чак и лишен слободе, добио је посебан третман, како би се посветио писању мемоара. Преминуо је у затворској болници 2008. године.

PRINTSCREEN

ЉУБО МИЛОШ

Десна рука Ивице Матковића и Макса Лубурића за време свирепог мандата у Јасеновцу. Љубо је познат као крволочни манијак и садиста, који је у младости студирао филозофију.

Био је задужен лично за безбедност Влатка Мачека у његовом заточеништву, који је приметио да се Љубо Милош често моли, због чега га је упитао да ли се плаши божије казне за све слочине које је починио, на шта је Милош одговорио.

  • Немојте ми ништа говорити. Знам да ћу за све ово горети у паклу, али горећу за Хрватску.

Клање Жидова

Према сведочемњима, такмичио се са осталим официрима ко ће бити бруталнији, а неретко се облачио у бели мантил и претварао као доктор, како би саслушао пацијенте и потом их заклао. Углавном је то радио на јеврејима, којима је поред грла, резао ребра и отварао стомак, што је називао “ритуално клање Жидова”.

Када га “захвати” лудачки напад, умео је да зајаше коња и да са њега пуца на логораше.

После рата, открили и ухапсили су га оперативци УДБ-е, са којом је касније сарађивао и одавао позиције осталих усташа, што је довело до многих хапшења. После краћег суђења, погубљен је на вешалима 1948. године.

ИВИЦА МАТКОВИЋ

Администратор Јасеновца између 1942. и 1943., када су у том логору почињена најгора злодела, био је управо Ивица Матковић.

Он је био задужен за планирање и егзекуцију, а према речима преживелих био је хладнокрвни убица, који се забављао малтретирањем жртава док су умирали. До његовог доласка у Јасеновац, убиства су се дешавала стихијски, док су од тог момента постала систематска.

Крајем рата кренуо је у збег с колоном цивила, а претпоставља се да је погубљен 1945. године у Словенији.

Извор: Kurir.rs/Blic