Хроника

КО СУ ЧЛАНОВИ ВЕЉИНЕ “ПАЈСЕР БРИГАДЕ”: Лица иза фантомки, добро познати полицији

yt

Приликом хапшења екипе Вељка Беливука званог Веља Невоља и његовог помагача Марка Миљковића Марета, иза браве се нашло још двадесетак њихових “војника”. Ко су ликови који се “крију” иза иницијала, који су осумњичени за најтежа кривична дела, злочиначко удруживање, трговину наркотицима, илегално поседовање оружја, али и отмице и тешка убиства. То су људи који су скривени иза фантомики сејали годинама страх по улицама Београда, али и целе Србије. Списак њихових имена и досадашњих “засулга” објављује Блиц.

Милош Будимир (36), Марко Будимир (32) и Владимир Грек (36)

Браћа Будимир, заједно са Владимиром Греком приведени су 29. јануара испред Аеродрома “Никола Тесла” , након што су Беливук и Миљковић слетели из Тивта где су били у посети вођи кавачког клана Радоја Звицера. Како је “Блиц” писао, они су тада двојицу вођа криминалне групе чекали, а у полицији су се изјаснили да су “њихово обезбеђење”. Грек је након хапшења помињан и као особа која је у Панчеву (где је Беливук у месецима пре хапшења имао уточиште) прошле године организовала бакљаде у време полицијског часа.

Милован Тадић (33)

Бивши шеф обезбеђења клуба “Тилт”, који је такође приведен у акцији хапшење групе Веље Невоље оптужен је да је као шеф обезбеђења насмрт претукао Слободана Вукића.

Ово убиство догодило се децембра 2015. година, када је убијени Слободан изашао у провод са својим пријатељима. Око три ујутру је случајно оборио чаше на шанку и обезбеђење га је избацило наоље. Док су га држали и вукли, ударали су га по глави. Кад су га избацили, Слободан се вратио на улаз и викао: “Ко ме је ударао?” Тада је изашао Милован Тадић и шутнуо га ногом у стомак. Слободан је после превезен у Ургентни центар где је утврђено да му је пукла слезина и оштећена јетра. Пао је у кому из које се више није будио. Преминуо увече на Божић 7. јануара 2016. године.

Филип Ивановски (29)

Младић из Панчева помињан је као особа која је блиска Вељи Невољи и која је заједно са Греком организовала бакљаде у овом граду.

Срђан Лалић (35)

О њему нема доступних информација.

Борис Карапанџић (33)

Карапанџич је један од хулигана који је са Вељином екипом упао у клуб “Комитет” у Бетон Хали пре две године када су полупали цео клуб, претукли обезбеђење и госте клуба. Карапанџић иза себе има и процес због саобраћајне несреће коју је изазвао 2019. године када је усмртио пешака у Београду. Он је тада био за воланом “шевролета”, прегазио је пешака у тренутку када је покушавао да претрчи ауто-пут. Карапанџић је због насилничког понашања у “Комитету” био у кућном притвору. Он је 2013. године ухапшен заједно са Александром Вучељићем, Александром Савковићем и Стеваном Петровићем због демолирања кафића вође навијача “Алкатраза” Александра Вавића. С обзиром да је у тренутку изрицања пресуде 2016. године, Борис Карапанџић већ је био осуђен на казну затвора од три године пресудом Апелационог суда у Београду из јуна 2013. због производње и промета дрога, као и на казну од седам месеци затвора из децембра 2015. због недозвољеног поседовања оружја, Први основни суд му је одредио укупну казну од четири године затвора. Карапанџић је радио на обезбеђењу једног новобеоградског сплава и био је један од сведока који се нашао на лицу места у време убиства Федора Фримермана. Због овога он је саслушаван код истражног судије и на главном претресу.

Немања Ђурић (35)

О њему нема доступних информација.

Владо Драганић (46)

Ухапшени Драганић власник је куће у Ритопеку у којој су се дешавали најстрашнији злочини ове криминалне организације. Како се сумња, у овој кући убијена су три мушкарца – Горан Величковић Гокси, Милан Љепоја и Здравко Радојевић. Према појединим наводима, управо Драганић један је од осумњичених за ликвидацију Милана Љепоје.

Александар Вучељић (39)

Име Вучељића дошло је у жижу јавности када је приведен на информативни разговор у полицију када је ухапшен Мирко Милошевић, који је заједно са Беливуком био оптужен за учествовање у убиству Властимира Милошевића на трамвајским шинама у Београду. Пре 11 година, 2010. године Вучељић је ухапшен заједно са још 11 особа због сумње да су да су продавали кокаин и хероин на територији Београда, Смедерева и Чачка. Био је један од осуђених за демолирање кафића Александра Вавића у београдском насељу Карабурма. Код Вучељића је тада пронађен панцир испод јакне, а иза возачевог места метак калибра 9мм. Након претреса полиција је пронашла још један метак калибра 9мм, као и два пиштоља са панцирним и обичним мецима. Александар Вучељић је раније осуђиван – за насилничко понашање, промет и ношење оружја, као и организовање мреже препродаваца тешких дрога – на казне од седам месеци, две године и пет година и три месеца затвора те га је због демолирања Вавићевог кафића, Први основни суд осудио на казну од шест година затвора.

Дејан Тешић (38)

Тешић је означен као особа која је учествовала у убиству Милана Љепоје. Како се наводи у налогу за спровођење истраге, почетком новембра прошле године група Веље Невоље, Љепоју је намамила да дође из Ниша, где је живео, у Београд. На паркингу у близини „Ласте“, на аутопуту ка Нишу, у колима „пасат“ га је сачекао осумњичени Дејан Тешић и одвезао до куће у Ритопеку коју је група користила за криминалне радње, тврди тужилаштво.

Никола Стефановић (33)

Власник је стана у згради у београдском насељу Звездара у ком живи Вељко Беливук.

Немања Лакићевић (41)

Сумња се да је Лакићевић, по налогу Беливука и Миљковића, рекао Здравку Радојевићу (41) из Котежа да 10. новембра дође на паркинг “Ласте” на ауто-путу Београд-Ниш без телефона. Када је Радојевић дошао, из свог аута је прешао у Лакићевићев, који га је одвезао до викендице у Ритопеку. Из те викендице Радојевић никада није изашао, а његово тело до сада није пронађено.

Никола Спасојевић (29)

Нема доступних информација.

Жељко Коџић (41)

До хапшења Беливукове екипе Коџић није био познат јавности по криминалу. Осумњичени за припадност овој криминалној организацији запослен је као чувар у Централном затвору у Београду. Према незваничним информацијама, полиција је приликом претреса његове куће пронашла две расклопљене пушке и два расклопљена пиштоља.

  • Његова улога у клану тек треба да се утврди, али засад се сумња да је он био задужен за оружје. Наиме, он је оружар и сумња се да је, између осталог, преправљао пиштоље и пушке које су припадници клана користили у кривичним делима – рекао је извор за београдске медије.

Небојша Јанковић (50)Бивши полицајац и припадник 63. јединице Падобранских бригада, донео је Вељку Беливуку снајпер, а потом га у шуми и обучавао како да пуца из њега. Он је како се сумња умешан у још две ликвидације извршене из овог оружа у Србији и Црној Гори, али и један покушај убиства.

Владо Георгијев (38)

Бивши полицајац из Лознице чије је име заправо било Дејан Секулић, али га је пре неколико година променио и узео име познатог певача. Секулић-Георгиев је био близак Вељку Беливуку и радио је у београдској полицији, али је посао морао да напусти због криминалних радњи у којима је ухваћен. Према објављеним наводима, Беливук је пре пет година од једног Лозничанина отео подрум пића и дао га на управљање Секулићу. Све до хапшења тај подрум пића, како наводе поједини београдски медији, служио је овој криминалној групи за прање пара и зеленашење. Георгијев је касније постао и менаџер реперу Стефану Ђурићу Расти, који је недавно изашао из затвора због поседовања веће количине марихуане. Да између Беливука и Расте постоји нека веза постало је јасно када је на дан привођења Беливукове екипе у Макиш довезен и Растин луксузни џип. Касније је утврђено да је Беливукова група радила као обезбеђење познатог репера, док је Георгијев био његов “менаџер”. Истрага још треба да утврди да ли је Раста сарађивао са овом групом или је на неки начин био приморан на то.

Георгијев је на своје име купио и једну од штек викендица за Беливукову групу у селу Тршић, недалеко од Лознице. На том месту су, како је откривено у истрази, имали “базу” и ту су упуцавали снајпере. Ова локација, која се води на Георгијева, је пажљиво изабрана, налази се у мирном месту, окружена је шумама и пољанама.

На телевзији Пинк пре неколико дана емитован је снимак прислушкиваног разговора Беливука, Георгијева и његове супруге Слађане Секулић на ком се чује како причају о лажним именима и фалсификованим пасошима које Беливук користи када путује.

Слађана Секулић (39)

Једина је жена ухапшена са криминалном групом коју предводи Беливук. Она је супруга бившег полицајца Секулића, сада Владе Георгијева. Која је њена улога била у раду ове криминалне групе није познато, али је јасно да је добро познавала Вељу Невољу и да је знала чиме се ова криминална група бави. На снимку прислушкиваног разговора чује се како она препричава супругу и Беливуку ситуације на путовањима на којима користе лажна имена.

Марко Андрић (33)

Нишлија Марко Андрић звани Кузман, чији су снимци разговора на којима се могло чути како прича о вођи банде “Пинк Пантери” Милану Љепоји који је нестао и за кога се сумња да је убијен од стране криминалне организације, ухапшен је такође као припадник криминалне групе Веље Невоље.

стражним органима постао је познат још 2007. године јер је са још двојицом Нишлија телефоном намамили малолетника М. Р. иначе младог кошаркаша са намером да попричају о некој девојци. Како су медији тада писали, млади кошаркаш је иначе син нишког политичара. На превару су га код спортске дворане “Чаир” увукли у аутомобил “фијат пунто” и одвезли на брдо Виник, где су се после тога над њим иживљавали, тукли га

Вук Вучинић (29)

Хапшен је пре три године због сумње да је са још тројицом мушкараца 1. октобра 2018. године, један сат после поноћи, у Улици Јурија Гагарина у Новом Београду од једног мушкарца силом отели возило и нанели му телесне повреде. Сумња се да су они “голфом”, у коме су се налазили, зауставили аутомобил у коме се налазио оштећени и уз употребу физичке снаге му одузели возило Фиат Браво. Вучинић је раније осуђиван за дрогу и насилничко понашање. Иначе, он је раније повезиван са групом навијача Милоша Радисављевића Кимија.

Извор: Kurir.rs/Blic