Занимљивости

ДАРА НИЈЕ ХТЕЛА ДА ОСТАВИ БРАТА ПО ЦЕНУ ЖИВОТА, А МАЛИ БУДЕ ДИРНУО ЈЕ РЕГИОН! Ево коју тајну крије улога дечака из Јасеновца

Pritnscreen/youtube

Домаћи кандидат за Оскара, филм „Дара из Јасеновца“ синоћ је у 20 часова премијерно је приказан на Првом програму Радио телевизије Србије.

Прича о страдању у злогласном усташком логору из Другог светског рата оставила ганула је људе широм региона који су јој поручили да је права хероина. Улогу Даре Илић маестрално је одиграла тринаестогодишња девојчица Биљана Чекић, а многи су се питали ко тумачи улогу двогодишњег Буде Илића, од којег у филму сестра не жели да се одвоји по цену живота.

Како се наводи, малишана није тумачила једна, већ три бебе које су се смењивале током филма. Направљен је кастинг и од свих беба одабране су идентичне тројке из Херцег Новог – Лука, Симон и Јаков Шарановић.

Лука је био “главни” и највише времена проводио пред камерама, док су се Симон и Јаков смењивали.

Радња филма “Дара из Јасеновца” дешава се током Другог светског рата, у периоду после хрватско- немачке офанзиве на Козари, када локално становништво завршава у концентрационим логорима. Међу њима је и десетогодишња Дара са својом мајком и два брата. О судбини оца не знају ништа. Ужас који ће преживети преко Јасеновца до логора Стара Градишка учиниће да Дара одрасте преко ноћи. Дарину мајку и старијег брата убијају, а смисао њеног живота постаје да сачува живот млађег брата.

PRINTSCREEN

Многа деца из логора Стара Градишка одвођена су у домове широм Независне Државе Хрватске или смештана по породицама, али је велики број деце убијен или преминуо од последица изузетно тешких услова живота у логору. Дарина судбина је судбина једног детета Козаре и кроз њу је испричана судбина деце Јасеновца.

Поред Јелене Мур, у филму играју и Вук Костић, Марко Јанкетић, Игор Ђорђевић, Наташа Нинковић, Биљана Чекић, Златан Видовић, Алиса Радаковић, Петар Ђурђевић, Ана Лечић, Сандра Љубојевић, Ања Станић Илић, Николина Јелисавац, Татјана Кецман…

Извор: Kurir.rs/I.B/Blic