Политика

СТИГЛА ЧЕТВРТА ВАКЦИНА У СРБИЈУ: Вучић – Астра Зенека од сутра доступна грађанима, друга смо земља у Европи по броју вакцинисаних!

Фото: Принтскрин
ПРЕДСЕДНИК Србије дочекао је на аеродрому “Никола Тесла” авион којим су у Србију допремљене вакцине компаније АстраЗенека.

– Ово је веома значајно за Србију – рекао је председник.

Авион је десетак минута пре 8 часова слетео на београдски аеродром, а са председником је и министар здравља Златибор Лончар.

– Стигло је 150.000 вакцина, то није толико доза, јер ревакцинација иде после 12 недеља. Ово значи још 150.000 вакцинисаних људи,  од сутра су доступне грађанима Ми постајемо земља која има више од три вакцине на располагању – рекао је председник.

– За ово је било потребно много труда, молио сам Бориса Џонсона и неке друге људе из британске власти, хвала им на подршци и што су желели да нас чују, хвала на пажњи коју су посветили једној малој држави. Хвала што су вакцине стигле прво у Србију, а не негде друго на нашем континенту.

– Желим да замолим грађане да се не опуштају – каже Вучић.

– Астра Зенека је одлична вакцина, али да не будем ја тај који ће да штити њихове интересе, али су оне биле на мети, због ниске цене.

Нисам лекар, али знам да се цела Европа претплатила на ову вакцину, успели смо пре многих да добијемо значајне количине, али то не бисмо могли без наших британских и индијскимх пријатеља. Хвала им на томе. Здравље људи је оно у шта треба највише улагати.

Наглашава да се резултат успешне имунизације очекују током марта, и да ће Србија бити земља која ће да сачува своје друго место у Европи у овој борби са короном.

– Поносан сам што Србија предњачи по многим питањима у свету. Нисмо проблем, већ смо земља одговорних и способних људи. Честитам грађанима Србије, желим им много успеха и што више вакцина – казао је Вучић.

ВАКЦИНИСАЋЕМО МИЛИОН ЉУДИ ПРЕ КОВАКСА

– То је резултат нашег труда. Много мука за британске званичнике заиста, али смо се борили за своје грађане. Имали су довољно времена да нас саслушају – рекао је председник на аеродрому. Надам се да ћемо за месец и по дана имати и КОВАКС програм. Око 100.000 Астра Зенека стиже у марту – нагласио је Вучић.

ВУЧИЋ О ФИЛМУ “ДАРА ИЗ ЈАСЕНОВЦА”

– Гледао сам филм и ја не могу то да посматрам са уметничке стране, не могу да буде професионалан и објективан. Филм ми се допао. Тежак је, али мислим да је важан за наш народ јер се коначно неко сетио да направи филм о највећем месту српског страдања. Држава је помогла и било је на моју иницијативу. Ја сам иницијатор тога. Поносан сам на то – рекао је Вучић.

БРИТАНСКА АМБАСАДОРКА  – ВАКЦИНА РАЗВИЈЕНА НА ОКСФОРДУ

– Радујем се што сам овде. Ова вакцина је развијена на оксфордском универзитету, међу којима су и Срби. Радујем се што ће ова вакцина бити доступна широм света у бољој борби против вируса – рекла је амбасадорка.

НАША ОБАВЕЗА ДА СА ГРАЂАНИМА ЦГ ДЕЛИМО ДОБРО И ЗЛО

 Председник Србије Александар Вучић изјавио данас да су грађани Црне Горе заслужни за то што су добили вакцину од Србије, јер су то, како је рекао, наша браћа и пријатељи.

Вучић је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише то што се, како је наведено, политички актери у ЦГ свађају ко је заслужан за набавку вакцине у тој земљи.

– Наша је обавеза са делимо добро и зло са њима и ако можемо да помогнемо, помагаћемо и они би нама да су у тој ситауцији. Не желим да улазим у политичке приче, нити ме занимају, као што сам данас захвалан британски и индијским пријатељима, и они су захвалили нама, ми бисмо се сутра захвалили њима за неку другу ситуацију, то је нормално – казао је Вучић.

Вучић истиче да ако вам брат, пријатељ и комшија нису задовољни, да онда ни ви не можете да будете задовољни.

Тако да у те страначке приче не могу и не желим да улазим, поручио је Вучић.

ПРЕДСЕДНИК О ЈОВАЊИЦИ:

– Не мислите ваљда да држава треба да реагује на Јовањицу да би неко био задовољан. Шта је афера о Јовањици? Не знају шта ће више од својих измишљотина!  – рекао је Вучић

ВУЧИЋ О ТЕЛЕКОМУ

Државна имовина неће бити разарана због тајкунских интересам као што се дешавало претходних 15 година. Телеком више није џак за ударање и неће бити разорен. Сматрао сам да је добро да тајкуни буду добра конкуренција државној компанији, али да та компанија буде ишутирана са тржишта, е то је немогуће. Желим успех Телекому.

СРБИЈА УСПЕШНО ПОДНЕЛА ЕКОНОМСКИ УДАР ПАНДЕМИЈЕ

– Индија и Србија негују пријатељске односе. Отварамо још једно поглавље у нашим блиским односима. Србија је прва у региону која је набавила ове вакцине, а индијски премијер је у неколико прилика истакао да ће вакцине ставити на располагање другим земљама. Ову вакцину је развила Астра Зенека, а произвео је индијски Институт за серуме иначе највећи светски произвођач вакцина.  Србија иде веома добро што се тиче програма вакцинације, веома је успешно поднела економски удар пандемије, желимо народу Србије просперитет и добро здравље – поручио је индијски представник.

Извор: novosti.rs