Друштво

“ЖУРКЕ И ЗИМОВАЊЕ ЋЕ НАМ ДОЋИ НА НАПЛАТУ” Др Ђерлек забринут, издат налог ковид болницама

printscreeen youtube
ДРЖАВНИ секретар у Министарству здравља др Мирсад Ђерлек каже да је забринут тренутном епидемиолошком ситуацијом у Србији, а посебно када се погледају слике и снимци са корона журки и зимовалишта.

Све ово ће нам, каже он, доћи на наплату кроз неколико дана.

– Грађани су се превише опустили, мислећи да ће вакцинација сама да реши све. Корона неће да се уплаши и побегне, неће је решити ни вакцина, већ морамо да је решимо ми сами тако што ћемо бити колективно одговорни. Вакцинација је само моћно средство којим ћемо доћи до колективног имунитета, али само прва доза не значи да можемо да се опустимо – каже др Ђерлек.

Додаје да се очекује повећање броја оболелих, па је издат налог да се у ковид болницама у Батајници и Крушевцу повећају капацитети. Пуна скијалишта, али и журке које су организоване претходних дана сигурно ће доћи на наплату и, иако се не очекује сценарио из децембра, када је у болницама било више од 9.000 људи, погоршање ситуације је евидентно.

Имунизација у Републици Србији се одвија одлично и признање не долази само од нас самих, већ и из региона, Европе и света, каже државни секретар. Нада се да ће се вакцинација наставити овим темпом, а како би се што пре достигао колективни имунитет и како би се епидемија ставила под контролу.

– Понедељком нам редовно стиже контигент Фајзер вакцина, а очекујемо и 125.000 доза Астра Зенеке до краја фебруара. Стижу нам и додатне дозе Спутњика В и, у сваком случају, мислим да ће председник Вучић на себи својствен начин обезбедити довољне количине вакцина како бисмо наставили имунизацију овим темпом – каже Ђерлек.

Извор: www.novosti.rs