Друштво

ДР ВЕРИЦА ЈОВАНОВИЋ ОТКРИВА ДЕТАЉЕ ВАКЦИНАЦИЈЕ: Од 16 година Фајзерова, од 18 Спутњик В, а за млађе овај поступак

Foto: Printscreen Pink Tv

Докторка Верица Јовановић, директорка Института Батут, предложила је да се прослава српске Нове године проведе код куће и без већих окупљања.

  • Не можемо рећи да се ситуација стабилизовала, али је много боља него што је била пре 15-ак дана. Јуче смо имали око 5.500 хоспитализованих, и зато наглашавам да су све мере неопходне и надаље. Вакцинација је препоручена и треба да се спроведе што шире, јер ћемо тако стећи колективни имунитет – казала је докторка Јовановић.

Докторка Јовановић се осврнула и на вакцинацију.

  • Сви смо заједнички помогли да представимо значај вакцинације, и неопходна је мера са медицинског аспекта. Велики број пријављених грађана преко еуправе неочекиван је.

Директорка Батута је прокоментарисала и да ли се најмлађи могу вакцинисати.

  • Када је реч о новој болести и вакцинацији постоје бројна питања, зато треба давати информације. Зато ће на сајту института бити истакнута рубрика Питања и одговори где ће стручњаци из те области одговарати на сва питања о вакцинацији. То ће бити један од начина да уклонимо поједине непознанице о вакцинама. Када је реч о вакцинацији деце, све вакцине које се производе и које су у употреби тачно су дефинисане за узраст који може да буде обухваћен. Фајзерова је дефинисана за узраст од 16 па више година. Важно је поштовати упутство за саму вакцину. Сама борба против вируса се брзо развијала. Свака од вакцина може да буде у употреби кад прође адекватне контроле. Клиничке студије се спроводе за одређене узрасне популације и уверена сам да ћемо имати вакцину за млађе узрасте. До тада поштоваћемо препоруке произвођача. То значи, од 18 година па навише за “Спутњик В”, а од 16 па навише година за Фајзерову, оне су тренутно доступне на нашем тржишту – поручила је докторка.

Јовановићева каже да се корона вирус преноси лако, са особе на особу и да је комуникација у затвореном простору главни узрок преноса и зато апелује на придржавање мера.

Када је реч о местима у болницама, докторка Јовановић каже да је у овом моменту 5.554 особе на болничком лечењу.

  • Веома је важно примењивати мере. Добили смо ковид болнице, а нико није могао да предвиди да ће епидемија оволико дуго трајати. Када број пацијената у болницама падне, тада се сви капацитети премештају ка болницама које су намењене за то.

(Курир.рск)