Друштво

ВИРУСОЛОГ ТАЊА ЈОВАНОВИЋ О ВАКЦИНАМА: Свеједно коју ћемо примити, али последњу реч треба да има изабрани лекар

Foto: Printscreen/RTS

Потпуно је свеједно коју ћемо вакцину примити, јер имунитет који се развија после вакцинације је потпуно идентичан назависно од тога да ли се ради о једном или другом типу вакцине, рекла је др Тања Јовановић, вирусолог са Медицинског факултета у Београду.

Докторка Јовановић је за РТС навела да су у Србији тренутно регистроване две вакцине – Фајзерова и руска Спутњик, али да је, без обзира о којој се вакцини ради ефекат вакцинације идентичан и пружа нам могућност заштите од сусрета са вирусом и инфекција.

  • Према томе нема никаквог разлога за то да бринемо уколико немамо неко посебно медицинско знање па да разлучујемо о томе које су предности, а који су недостаци одређених вакцина. Када је регистрована од стране Агенција за лекове и медицинска средства (АЛИМС) знаци да се ради о врло безбедној, врло ефикасној вакцини која има свој одређени циљ – истиче Јовановић.
  • Једна је америчко-немачка вакцина, друга је руска, али и једна и друга вакцина припадају новој генерацији вакцина у технолошком смислу њихове производње, тако да и једна и друга стимулишу и продукцију антитела и ћелијски имунитет који је битан за одбрану од инфекција – објашњава Јовановић.

Додаје да се очекује да це крајем јануара у Србију стићи и одређена количина кинеске вакцине која је, како каже, направљена једном класичнијом технологијом.

  • Грађани имају искуства са таквом врстом вакцина јер је направљена на сличан начин као и вакцина против грипа, али опет понављам све те вакцина у ствари стимулишу на сличан начин имунски одговор и штите нас од инфекција – додаје Јовановић.

Она сматра да ипак последњу реч о избору вакцине треба да дају изабрани лекари који у складу са нашим психофизичким стањем одлучују која је вакцина најбоља за нас.

Говорећи о томе ко сме, а ко не сме да прими вакцину одговара да то зависи од случаја до случаја и да последњу реч даје такође изабрани лекар који је упознат са стањем пацијента.

  • Ако имате неку акутну инфекцију праћену температуром, а није корона ви у том моменту не можете да примите вакцину. Затим, уколико имате неку хроничну болест која захтева активну терапију ви у том периоду кад се прима активна терапија не можете да примите вакцину – објашњава Јовановић.

Такође каже и да још увек немамо довољно искуства са вирусом и уколико жене планирају трудноћу или уколико су трудне не треба да приме вакцину.

Додаје да то не значи да вакцина није безбедна већ да само није урађено довољно испитивања.

Наводи и да грађани имају могућност да сва питања о вакцинацији пошаљу Институту Батут који ће као саветодавно тело брзо одговорити.

(Курир.рс/ Тањуг)