Друштво

ЕПИДЕМИОЛОГ КОН: Ситуација се побољшава, али и даље је нестабилна! Проговорио о дочеку српске Нове године и предстојећим славама

printscreen

Епидемиолошка ситуација се побољшава и није више ванредна, али јесте и даље нестабилна и и несигурна, оценио је епидемолог и члан Кризног штаба Предраг Кон.

Он је рекао да неће бити организованог дочека српске Нове године и да су постојеће мере продужене зато што дају резултате.

Доктор Кон каже да ћемо у току ове недеље видети стварно стање и ефекте новогодишњих и божићних празника.

“Епидемиолошка ситуација се побољшава, није више вандредна, али је несигурна, нестабилна и повремено неповољна. Много је људи на респираторима и не можемо рећи да је добро”, рекао је Кон.

Према његовим речима, мере које остају на снази дају резутлате и зато је продужено радно време кафана, кафића и продавница које нису прехрамбене.

“Нема разлога за промену нечег што је дало резултате. Нема организовног српске Нове године и важи потпуно исти режим за овај дочек као за онај раније. Све празнике треба славити у ужем кругу породице и делује ми да је то становништво прихватило и то је оно што је добро. Свакако није време за опуштање”, наводи Кон

Како је истакао, потребно је и да се предстојеће славе такође славе у кругу ужег дела породице.

“Утисак је да је становништво прихватило те мере и то је веома добро. Све у свему, ово иде на боље”, закључио је Кон.

Епидемиолог понавља да још дуго треба одржвати дистанцу, носити маску и водити рачуна о хигијени прати руке, а да о укидању мера можемо размишљати тек кад се постгне колективни имунитет.

(Курир.рс/РТС)