Регион

СКАНДАЛОЗНА ПРОПОВЕД СИСАЧКОГ БИСКУПА: Потрес је подмукао, против њега се не можемо борити као против Срба!

Foto: Printscreen YouTube/LTV

На прослави 443. годишњице одбране замка Гвозданско, сисачки владика Владо Кошиц́ упоредио је земљотрес са борбом против – Срба и Турака.

“Данас више нема Турака, комуниста или Срба испред Гвозданског и Хрватске. Ако их је било, крили су се. Ипак, наш опстанак у Бановини и у домовини Хрватској стална је мета непријатеља и за то се морамо борити и данас. Данас је наш највец́и непријатељ земљотрес. Пустоши, црни, уништава куц́е и цркве, истерује нас са вековних огњишта и прети нам нестанком, како Хрвати више не би живели у овим крајевима наше лепе земље. Пре тога нас је погодила пандемија, која, међутим, није ратовала само против нас, вец́ против целог света и свих људи. И трец́и је непријатељ који је присутан у нама вец́ 25 година, а зове се изумирање: деца се не рађају, нас је све мање и нестајемо “, започео је своју беседу Кошиц́, а наставио још отвореније;

„Земљотрес је тешко предвидети, против њега се не можемо борити као против Турака, комуниста или Срба. Подмукли је непријатељ који напада све, не гледа ко је ко или долази најављен, никад не знамо када ц́е ударити и шта ц́е срушити, кога ц́е протерати из свог дома, коме ц́е буквално бити одузета земља под ногама. Међутим, за ову пошаст постоји лек. То је наша хришц́анска љубав. Колико тона, камиона, вагона за храну, топле одец́е, хигијенских производа, грејача дошло је ових 12 дана у Сиску, Петрињи, Глини, Хрватској Костајници, Двору, Покупском и другим нашим жупама, местима и градовима, од добрих људи, људи а институције које су се и саме осец́але позваним и мотивисаним због наше велике невоље учиниле су све да помогну најпотребитијима!

А колико је наших младих људи и свих људи који су желели да помогну похрлило и још увек и данас прихвата ту помоц́ и дистрибуира је и доставља људима на местима страдања! То је велики фестивал љубави изазван великом несрец́ом. И сигурни смо да ц́е љубав победити зло, да ц́е наше заједништво донети победу над земљотресом “, закључио је Кошиц́ и додао да је Бог дозволио да се ово зло приближи.

Курир.рс/Нови лист