Друштво

ДР КОН ДАО ОДГОВОР НА ПИТАЊЕ КОЈЕ СВЕ ЗАНИМА: Ево до када ћемо морати да носимо маске! После Божића опет пораст броја заражених

printscreen RTS

Кризни штаб је већ обавио све што је битно а осећаће се потреба за делом штаба бар још пола године. Имаћемо оружје тј. вакцину и треба је што пре употребити, рекао је Кризног штаба епидемијолог Предраг Кон.

Брзина организовања вакцинисања директно утиче на ток пандемије, рекао је Кон. Он је навео пример Израела који је за десетак дана вакцинисао више од милион људи док вакцинација доста спорије иде у САД.

“После прва два таласа имамо измерено да је 27,5 одсто људи било у контакту са вирусом а са трећим кругом то је око 35-40 одсто. Потребно је да 60 одсто људи буде имуно а за то је потребно да се вакцинише око милион и по грађана Србије. То сада зависи искључиво од нас”, рекао је Кон.

Епидемиолог каже да треба очекивати да ситуација буде боља из дана у дан али и да ћемо осетити последице већих окупљања и шетњи, посебно у Београду, после Божића.

Основно питање чији одговор желе да знају сви грађани је до када ћемо носити маске.

“То пре свега зависи од имунитета. Са 60 одсто вирус још може да зациркулише али ће то свакако бити мање него сада. Да би вирус престао да циркулише у популацији потребно је да имунитет има више од 80 одсто а за то би у нашој земљи требало да се вакцинише око 3,5 милиона људи”, објашњава Кон.

Оклевање са вакцинацијом је нешто најгоре што може да нам се деси, сматра Кон.

“Треба јасно рећи да су све вакцине безбедне а све остало је питање афинитета према некој од вакцина”, рекао је Кон.

Епидемиолог каже да мора да се схвати да је неопходно да се спроведе вакцинација јер чекање успорава најјачу превентивну меру.

“Оптимизам сада треба да презентујемо. Нема чекења, држава је до сада учинила све што је могла, вакцина не може да стоји већ треба одмах да се користи. Имамо приоритизацију и нема више оклевања”, закључио је КонЕ.

(Курир.рс/РТС)