Друштво

АЛАРМАНТНА СИТУАЦИЈА! Корона пуни болнице широм Србије, у некима више нема места

Pixabay

Селтерс бања из Младеновца три дана је у ковид систему, а капацитети од 180 постеља већ су попуњени, каже директорка тог рехабилитационог центра Снежана Костић. Скоро су попуњени капацитети и у Лесковцу и Ваљеву.
Костић је за ТВ Пинк навела да су иза њих две тешке ноћи када су имали више од 50 пријема пацијената са упалама плућа изазваних вирусом корона.

“Морам да кажем да ми не збрињавамо најтеже пацијенте јер немамо јединице интензивне неге. Имамо пацијенте на кисеоничкој терапији. Најтеже пацијенте шаљемо у болнице у Смедереву, Смедеревској Паланци или у Београд”, навела је Костић.

Пацијенти који нису заражени вирусом корона, а требало је да дођу у Селтерс бању на рехабилитацију, упућују се у остале РХ центре Сланкамен, Русанду, Рибарску бању… Костић подсећа да Селтерс бања није први пут у ковид систему и да им много значи претходно искуство које су имали у организационом смислу.

Лесковац: Цела болница у ковид систему
Лесковачка општа болница комплетно је у ковид систему, изјавио је директор болнице Небојша Димитријевић.

Он је за РТС рекао да болница има између 10 и 12 респиратора, наводећи да неће бити потребе да се пацијенти шаљу у Ниш, осим у случају када не може да им се пружи адекватна нега.

Тренутно је у болници 71 пацијент, а пре 10 дана било их је 15, рекао је Димитријевић.

Према последњим подацима, У Јабланичком округу има 67 новооболелих. Од почетка месеца је оболело 395, а половина је из Лесковца.

Ваљево: Алармантна ситуација

Расте број оболелих од ковида-19 и у Колубарском округу, а директор болнице у Ваљеву Зоран Ðурић каже да је ситуација у том граду алармантна.

Према последњем извештају Завода за јавно здравље, у читавом округу регистровано је 197 нових случајева, од тога 113 из Ваљева.

Забрињава чињеница да болница има 115 места, а остало је слободно око кисеоничких 10 места, преноси РТС. Ðурић је за РТС рекао да није само ствар у томе да ли се капацитети могу проширити, већ да је за то потребан и кадар и кисеоничка терапија.

“У Ваљеву је ситуација алармантна, зато сви треба да се уозбиљимо и придржавамо епидемиолошких мера и да помогнемо сами себи и здравственом систему да не би дошло до његовог колапса”, рекао је Ћирић.

Ситуацију у Ваљеву погоршава и чињеница да је 56 лекара и медицинских сестара болнице оболело, а још 11 је у кућној изолацији.

тањуг