Друштво

СИТУАЦИЈА ПРЕТИ ДА СЕ ОТРГНЕ КОНТРОЛИ Упозорење директора Клиничког центра Србије

printscreen RTV Pink

Директор Клиничког центра Србије Милика Ашанин каже да епидемиолошка ситуација у Србији није добра, да је чак неповољна и да прети да се отргне контроли.
Он је за ТВ Пинк рекао да је у првом таласу на дневном нивоу највише било 445 заражених, да је у другом таласу највећа бројка била 26. јула када је новоинфицираних било 467, а да смо сада дошли до око 5.000 новозаражених на дневном нивоу.

Најнеповољнија ситуација је у Београду, а Ашанин подсећа да је у ковид амбулантама пре две- три недеље било око 3.500 прегледа на дневном нивоу, а да је јуче и ту оборен неславни рекорд од 5.600 прегледа људи који су се јавили са респираторним тегобама или повишеном температуром.

“Из тако великих бројева многи заврше у пријемно-тријажним амбулантама. Ми смо за викенд на Инфективној клиници од петка до недеље имали око 1.000 пацијената, а у дану за нама било је 350 пацијената”, рекао је Ашанин.

Истиче да су капацитети Инфективне клинике попуњени, да је више од 90 пацијената који су хоспитализовани, а десетак који су на респиратору.

Што се тиче пацијената који су на болничком лечењу, Ашанин је навео да је на почетку трећег таласа било највише пацијената узраста 20 до 40 година, нешто касније од 30 до 50 година, а сада доминирају пацијенти изнад 60 година.

“Сваки трећи пацијент који дође у пријемно-тријажну амбуланту је данас за болничко лечење”, закључио је он.

тањуг