Друштво

ТИОДОРОВИЋ ИЗНЕО АЛАРМАНТНЕ ПОДАТКЕ: Још једна тешка ноћ, у ОВИМ ГРАДОВИМА је било посебно тешко! Ево када се очекује смиривање

Foto: Pink Printscreen

Епидемиолог Бранислава Тиодоровић изјавио је данас да је за нама још једна тешка ноћ.

  • Било је тешко у целој југоисточној Србији, у Нишу, Александровцу, Крушевцу, Зајечару, Врању, Прешеву, Бујановцу, подаци су врло забрињавајући. Повећава се број хоспитализованих, у Лесковцу смо пре неколико дана имали 7 пацијената у ковид болници а сад већ 52. То довољно говори колико се ова ситуација брзо мења. Правило је као што смо имали негде у априлу, мају број се повећао прво на северу, а онда почиње да расте на југу и југоистоку – каже епидемиолог.

Тиодоровић објашњава и зашто сада имамо све већи број заражених.

  • Грађани се више тестирају зато и имамо већи број позитивних, а сигурно је да их има више него што се дијагностикује. Млади често имају лаку слику или немају уопште тегобе, долазе са асимптоматским обољењем, што је добро за њих, али не и за њихову околину. Већ у Клиничком центру запажамо да је на интензивним негама све више пацијената који су радно активни, или на најтежем делу на механичкој вентилацији имамо старијих особа. И млади се могу разболети с тешком клиничком сликом – упозорава Тиодоровић.

Он каже и да ће број оболелих наставити да расте.

  • Имамо озбиљну ситуацију а овај број ће расти сигурно још наредних дана, а тек крајем недеље или почетком следеће можемо очекивати промену у смислу заравњења епидемијске криве. Ефекат мера које данас почињу да се примењују можемо очекивати тек око 1. децембра, када може доћи до лаганог постепеног пада и смиривања и то све под условом да поштујемо мере – поручује епидемиолог Бранислав Тиодоровић.

Како каже, позив на примену мера није позив на послушност, већ на одговорност.

  • Ово је позив да размишљамо о бакама, декама, пријатељима. Ограничење рада угоститељских објеката је било неопходност. Погледајте шта се дешава у Мађарској и Румунији – навео је он.

Када је реч о школама, истиче да је ситуација добра, да мало више заражених има међу ђацима средњих школа у односу на основне. Посебно је похвалио ђаке и просветне раднике, али и родитеље захваљујући којима су све мере спроведене у школама.

  • Предложио сам да зимски распуст буде од 19. децембра до 20. јануара, и за ђаке у Војводини и остатку Србије, трајаће можда који дан више од планираног. На тај начин би могли да обухватимо све празнике и католичке и православне – навео је он.

Тиодоровић је навео да је препорука да сви који могу раде од куће.

(Курир.рс/ТВ Пинк)