Друштво

ДАНАС ЋЕ БИТИ НАЈГОРИ ДАН ЗА СРБИЈУ, ДР КОН: Ево колико се новозаражених очекује, појавила се нова жаришта

printscreen

Епидемиолог Предраг Кон најавио је да ћемо данас имати највећи број новозаражених од почетка епидемије.

  • Бележимо пораст новозаражених, јучерашњи мањи број је последица недеље, а данас очекујем максималан број до сада. Близу или више од 4.000 нових случајева. Не можемо да кажемо да се ситуација стабилизовала. Епидемија у Србији није под контролом, не све време на неки начин имамо под контролом ситуацију, али уз огромно ангажовање, и још бележимо пораст – рекао је Кон.

Доктор Кон каже да је било очекивано да у овој недељу дође до заравњења, али да с ето није десило јер мере нису довољно спровођене.

  • Пораст који очекујемо данас, видећемо наредних дана, надам се да ћемо да стабилизујемо ситуацију. У Београду је критична ситуација, не може се другачије рећи – казао је Кон.

Доктор каже да су се сада појавила и нова жаришта широм Србије.

  • Жариште је тамо где је више људи, Београд је навећи центар, овде се од почетка очекује најтежа ситуација. Цела Србија је захваћена, али не једнако. Београд, Крагујевац, Краљево, Ниш, поједина места су била повишена па се заравнило, али Београд стално расте, то је једини проблем, уз Нови Сад.

Нагласио је већ сада здравствени систем не може регуларно да функционише.

  • Ово сада је неупоредиво теже за здравствени ситем. Био сам и на ратишту, преживели смо бомбардовање, али ово је неупоредиво теже за систем – нагласио је Кон.

Др Кон се осврнуо и на нове мере које данас ступају на снагу и казао да би волео да су донете раније, као и да су оштрије мере предлагане раније.

(Курир.рс/ Блиц)