Друштво

БОЛНИЦЕ УБРЗАНО ПРЕЛАЗЕ У КОВИД СИСТЕМ, КРЕВЕТА СВЕ МАЊЕ: Корона не посустаје, ево какво је стање

www.mod.gov.rs

Примљени су и први пацијенти у болницу за плућне болести у Сокобањи, која је од јуче у ковид систему.
Весна Милановић, директорка болнице, каже за РТС да та установа има укупно 160 болничких постеља.

Према њеним речима, ту ће се збрињавати пацијенти са средње тешком и тешком клиничком сликом, а они којима буде потребан респиратор, биће пребачени у Клинички центар у Нишу.

Докторка Милановић је навела да ће се о здрављу пацијената у овој установи бринути 16 лекара, односно, укупно 40 медицинских радника.

А део београдске болнице “Свети Сава” ушао је у ковид систем, по први пут од почетка пандемије.

Директорка болнице “Свети Сава” Маријана Вукићевић казала је за РТС да је претходна ноћ у тој установи прошла релативно мирно, са десет прегледа, а да су примљена три ковид-пацијента.

“То су најчешће пацијенти са акутним можданим ударом заражени корона вирусом”, рекла је Вукићевић.

Иначе, на Инфективној клиници болнице у Новом Пазару налази се 25 пацијената, а у привремној ковид болници у новопазарској бањи лечи се њих пет.

Повећава се и број прегледа у ковид амбулантама, па Завод за јавно здравље упозорова да би се могала поновити ситуација из јула.

Докторка Мајда Ивковић, портпаролка Завода за јавно здравље у Новом Пазару, каже за РТС да се велики број грађана лечи код куће и позива их да се с првим симптомима јаве у ковид амбуланту.

У Крагујевци још 98 нових случајева
У Крагујевцу је потврдјено још 98 нових случајева инфекције корона вирусом, од укупно 136 нових ковид-позитивних пацијената у целом Шумадијском округу. Према саопштењу Института за јавно здравље Крагујевац, у ковид лабораторили “Крагуј” је обрадјен 381 узорак синоћ до 20 часова. У Арандјеловцу је 27 новооболелих, седморо је из Тополе, троје из Раче и једна особа из Кнића. Према подацима од јуче ујутру у Клиничком центру Крагујевац лечи се 97 пацијената код којих је регистрован вирус ЦОВИД-19, а седморо је на респираторима. У кућној изолацији у Шумадијском округу су 3.082 особе, од којих је 2.440 у Крагујевцу.

Бета/Тањуг