Друштво

ГАСТАРБАЈТЕРИ У ПАНИЦИ, НЕ ЗНАЈУ ДА ЛИ ЋЕ МОЋИ ДА ДОЂУ У СРБИЈУ ЗА ПРАЗНИКЕ: Званичног става још нема, али ево шта каже струка

printscreen

Иако Кризни штаб ни Министарство здравља још нису донели препоруке у вези с тиме, како ствари сада стоје, наши гастарбајтери ће моћи нормално, уз пријаву, да уђу у Србију и празнике проведу уз породицу.
Чланица Кризног штаба и директорка Института за јавно здравље “Батут” др Верица Јовановић каже да је још рано да се разматра увођење нових мера на границама Србије уочи новогодишњих празника.

  • Сувише је далеко Нова година да би се процењивала епидемиолошка ситуација и мере које би могле бити донете у том тренутку. Оно што је сигурно, наши грађани ће моћи да уђу у земљу, као што је до сада и био случај – напомиње др Јовановић.

Додаје да би евентуална мера за улазак у Србију могао да буде обавезан негативан ПЦР тест, али да се о томе још није разговарало.

  • Ми и даље имамо меру здравственог надзора за путнике који улазе у земљу и сигурно је да ће то морати да остане и у наредном периоду. Дакле, сви морају да се региструју на улазу у земљу, одакле се упућују ка ковид амбулантама и прати се њихово здравствено стање 14 дана, колико је прописано – каже др Јовановић.

Оно што је сигурно, празници ће моћи да се проведу само у кругу породице.

Новогодишње и божићне празнике ћемо провести у својим домовима пошто је све извесније да традиционалних дочека на трговима у Београду, али и другим градовима широм Србије, овога пута – неће бити.

  • Ове године неће бити организована традиционална манифестација за децу испред Храма Светог Саве “Божићно сеоце”. Исто тако неће бити ни оних кућица у центру града, али ћемо обезбедити да преко неких телевизија буде пренос дочека Нове године. Организоваћемо један занимљив програм на неколико локација где ће, између осталог, млади музичари певати песме о Београду, али без публике. Имаћемо и ватромет у поноћ, али неће бити масовних окупљања – обелоданио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Ипак, познато је да се највећи број заражавања у претходном периоду десио баш на прославама и породичним окупљањима па неки лекари већ сад упозаравају. Они позивају грађане да се сада придржавају мера како би празнике могли безбедно да проведу са својом породицом без бојазни да донесу заразу родбини или је они на тај начин “покупе”.

блиц