Друштво

ДОКТОР КОН ИМА ДРАСТИЧНО РЕШЕЊЕ ЗА КОРОНУ: Уведите ову меру на две недеље!

printscreen

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да епидемија корона вируса мора да се заустави, а да је то могуће само ако се ускрате контакти, што подразумева одређене мере које би требало спроводити.
Кон је синоћ у специјалној емисији РТС-а рекао да мере, ако се схватају оштро, онда би требало да буду орочене и да се јасно каже да ће трајати две недеље, па да се види какви су резултати.

Навео је да данас седници Кризног штаба нису донете мере, да је председница владе добро чула шта се предлаже и да је рекла да ће размислити.

“Сад смо на неком одлучивању, премишљању”, рекао је Кон и додао да се тражи баланс и оно што је најповољније.

Подсећа и да је у Скупштини усвојен закон који омогућава контроле и да је све то значајно, али упозорава да време иде и да стоји над вратом.

Кон је поручио да би требало спречити контакте, а да су они најзначајнији на местима забаве.

“Ми смо пред викендом, то су дани најинтензивнијих контаката. Имамо и две славе. Водите рачуна о свом здрављу, носите маске, избегавајте скупове, понашајте се рационално”, апеловао је доктор Кон.

Он је рекао да септембар није искоришћен како је могло, и указао да су бројеви у Француској, Белгији и Холандији почели да падају, али да су тамо прилично ригорозне мере, и да сигурно и то има утицаја.

Кон је објаснио да сада шеста недеља овог таласа и да би требало полако да се губи снага и потенцијал вируса, али истиче да су то спекулације и да се улази у зимску сезону и због тога се мора бити додатно опрезан.

Истиче да је ситуација практично катастрофална ако нема ниједног места у болници у Београду.

Тањуг