Друштво

Огласио се доктор Кон и открио важну ствар: ТАКВО НЕШТО НЕ ПОСТОЈИ, ИЗМИШЉЕНО ЈЕ!

printscreen

Епидемиолог Предраг Кон огласио се данас на друштвеним мрежама поводом тзв. “Коновог коефицијента”, за који каже да се користи као метод израчунавања односа броја тестираних и ПЦР позитивних, и истакао да такав коефицијент не постоји.
“Однос ПЦР позитивних у односу на број тестираних овом методом има смисла користити као показатељ интензитета активности вируса Сарс 2 ЦоВ само уколико су бројеви који се користе прецизни. То би значило да се користе бројеви оних који се први пут јављају на преглед са сумњом на ковид-19 и број међу њима оних који су ПЦР позитивни. То свакако није однос међу бројевима укупно тестираних и тестирањем објављиваних као позитивних”, написао је Кон на свом Фејсбук профилу.

Како се то, додаје, представља као “Конов коефицијент”, тако нешто објективно, истиче Кон, не постоји као озбиљан показатељ.

“Објашњење да је однос позитивних у односу на број тестираних важан дао сам у самом почетку пандемије у условима суженог тестирања када је то било оријентационо врло значајно”, наводи Кон.

У редовним извештајима ГЗЗЈЗ дају се, каже, врло прецизно подаци о броју позитивних ПЦР тестираних пацијената који су дијагностиковани као сумња на ковид, односно првих прегледа и то, истиче Кон, нема везе са измишљеним “Коновим коефицијентом” и има значај као показатељ активности вируса.

тањуг