Политика

ТАЧИ ДАНАС ПРВИ ПУТ ПРЕД ХАШКИМ СУДИЈОМ! Змијина лична одговорност описана је у ОВИХ 10 тачака

Printscreen

Један од оснивача и челних људи у терористичкој паравојсци, ОВК, Хашим Тачи данас у 15 сати ће се први пут појавити пред судијом за претходни поступак Специјализованих већа Косова ради упознавања са оптужницом и изјашњавања о кривици.

Тачију ће бити прочитана редигована оптужница која га заједно са Кадријем Весељијем, Јакупом Краснићијем и Реџепом Сељимијем терети по разним видовима кривичне одговорности за ратне злочине и злочине против човечности, након чега ће га судија ће га позвати да се изјасни о кривици по оптужбама за које се терети.

Он може одмах да се изјасни о кривици или у року од 30 дана, на новом рочишту. На почетку овог рочишта судски фотограф имаће право да га услика на оптуженичкој клупи, а јавност ће рочиште моћи да прати онлине преко сајта Специјализованих већа. Тачи се сам предао у четвртак 5. новембра, након што је поднео оставку на место председника тзв. Косова. Пред Специјализованим већима у Хагу, познатим и као суд за злочине ОВК, одговараће и по командној и по индивидуалној кривичној одговорности за злочине које је ОВК почининла на Косову и Метоји и северу Албаније у периоду, који је обухваћен оптужницом Специјализованог тужиоца Косова Џека Смита, од марта 1998. до септембра 1999. године. Оптужбама које су написане у 10 тачака, поред осталог се терети за 98 убистава, за 18 познатих жртава присилног нестанка и више од 416 незаконитих притварања, која су извршена било по његовом наређењу, било уз његову помоћ, подршку или са његовим знањем.

Тачијева лична одговорност описана је у 10 тачака оптужнице које га терете за кривична дела ратних злочина и злочина против човечности.То су : 1. прогон по политичкој и / или етничкој основи 2. стављање у затвор 3. неаконито или својевољно хапшење и притварање 4. остала нехумана дела 5. сурово поступање 6. мучење 7. мучење 8. убиство 9. убиство 10. присилно нестајање особа.

Махом исте оптужбе стављене су на терет и Весељију, Краснићију и Сељимију који ће се данас и сутра изјаснити о кривици, сви на посебним рочиштима. У оптужници нису поменути такозвана “Жута кућа” и трговина органима на северу Албаније, а које су иницирале оснивање Специјализованог тужилаштва и Већа Косова, након што су описани у извештају специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија.

Курир.рс/Тањуг