Свет

ОГЛАСИО СЕ ТРАМП! Ево шта се десило са његовим гласовима: Можда се и врате, све наде полаже у ПРАВНЕ СЛУЖБЕ

printscreen

Актуелни амерички председник Доналд Трамп истакао је данас на Твитеру да је његова велика предност који је имао током изборне ноћи у појединим савезним државама “неким чудом нестала” и изразио наду да ће поново преузети вођство у овим у којима се још пребројавају гласови.

“Имао сам тако велику предност у свим овим државама до касно у изборну ноћ, само да бих видео да те предности неким чудом нестају како дани пролазе. Можда ће се те предности вратити како буду напредовале наше правне процедуре”, навео је Трамп на Твитеру.

Пола сата раније, Трамп је на Твитеру поручио демократском кандидату Џоу Бајдену да нема право да тврди да је победио на изборима.

“Џо Бајден не би требало да тврди да полаже право на функцију председника. И ја бих то могао да тврдим. Правни поступци тек почињу”, поручио је Трамп, у време када се приводи крају пребројавање гласова на изборима у САД.

Трамп је у изборној ноћи прогласио победу, али су, у међувремену, гласови у корист његовог демократског противкандидата почели да се повећавају у неким од кључних држава, укључујући и оне у којима је Трамп био у предности.

Трамп и републиканци су најавили правне акције у државама у којима је Бајден преокренуо резултат како би оспорили начине пребројавања гласова на суду, пре свега оних који су стигли поштом након дана избора.

Скоро четири дана од затварања биралишта у САД, још се не зна ко је победник председничких избора, мада је кандидат демократа Џо Бајден ближи уласку у Белу кућу.

У финишу трке гласови се и даље пребројавају у пет савезних држава – Пенсилванији (20 електорских гласова), Џорџији (16), Невади (6), Аризони (11) и Северној Каролини (15).

ЦНН наводи, да свеукупно на нивоу САД, Бајден има 253 гласова електора, а Трамп 213. За улазак у Белу кућу једном од двојице кандидата је потребно да освоји најмање 270 гласова од 538 електора.

Курир.рс/Тањуг