Регион

САКУПЉАО КОСТИ УБИЈЕНИХ НА КОСМЕТУ И БРАНИО ЏАМИЈУ КАО ЦРКВУ: Ко је био Амфилохије говоре његова дела

printscreen youtube

Један од најмоћнијих људи Српске православне цркве митрополит Амфилохије преминуо је од последица корона вируса.

А ко је био владика Амфилохије, најбоље говоре дела његова

Рођен на Божић, као мали певао “Ми смо деца са висина, Енвер Хоџе, Тита и Стаљина”

Рођен је 7. јануара 1938. године у Барама Радовића у Морачи, општина Колашин. Како је рођен на Божић, добио је световно име Ристо, које у корену има значење благ. Отац Ћиро одвео је сина Риста, једно од деветоро деце, да “дарива” цркви, вери, Христу и српству у време кад се у Морачки манастир није смело улазити, кад су књиге манастирске палили, кад се по Црној Гори певало: “Не вјерујем у небеса, но у Маркса и Енгелса, то су наши учитељи, цијелог свијета спаситељи. Мали Ристо је према сопственом признању, певао: “Ми смо деца са висина, Енвер Хоџе, Тита и Стаљина”.

Врхунско образовање – Магистрирао у Риму, докторирао у Атини

После школовања у манастиру Морача студирао је у Београду, на Теолошком факултету, а упоредо и класичну филологију на Филозофском.

После завршетка студија отиснуо се у свет. Прво је једну годину провео на Старокатоличком универзитету у швајцарском граду Берну, потом је две године боравио у Риму, где је и магистрирао. Одлази у Атину, где је боравио од 1966. до 1973. гфодине. Ту је и докторирао “на Светом Григорију Палами и исихазму 14. века”. На Светој Гори живео је годину дана, тад се и замонашио и узео име Амфилохије, које на грчком значи два вода војске.

  • То ми је најлепша година у животу – изјавио је касније митрополит Амфилохије. Из Грчке путује у Париз, учи француски и предаје на Институту “Свети Сергеј”. Потом се враћа у Београд, где га бирају за декана. Епископ банатски постаје 1985. године. Све време је интересантан друговима из ДБ-а. За митрополита црногорско-приморског-скендеријског и брдског рукоположен је 30. јануара 1991. године. Кад је Амфилохије седао на трон једне од најстаријих и најугледнијих епархија коју је 1219. основао Свети Сава, рекао је да је доста било братских свађа, због чека је тадашњи председник Црне Горе, Момир Булатовић, пустио сузу.

Течно говори италијански језик, а о томе сведочи јена занимљива анегдота. Наиме, приликом састанка са италијанским официром КФОР-а, официр је тражио да се доводе преводилац, а онда је добио занимљив одговор.

  • Једино ако вама треба – рекао је тада Митрополит.

Митрополит Амфилохије 1999-те године на Космету сакупљао је оскрнављене кости убијених људи и сахрањивао их. Он је сакупљао кости и сваком умрлом служио опело у време када нико није смео крочити на ратом захваћену колевку српског рода.

  1. марта 2004-те године бранио је Бајракли џамију од београдске омладине која је револтирана паљењем наших цркава на Космету каменовала овај верски објекат. Позивао је и тада, а и последњих дана на мир и љубав, увек служећи Богу и своме народу.

Чувар пећког трона

Од 1750. сви митрополити приморско-црногорски имају титулу езграрха трона пећког.Амфилохије је ту дужност преузео 1991. године када је устоличен. Тако да се он сматра чуварем пећког трона.

Један од најмудријих Срба нашег времена

Они који “знају знање” кажу да је један од најмудријих, најобразованијих и најугледнијих Срба у нашем времену. Истичу његову смирену отвореност, уз меру коју поседује и кад о некоме или нечему говори најжешћу критику. Признају му пуну објективност. Митрополит Амфилохије био је у делегацији која је ишла на преговоре у Ватикан, први пут откако је СПЦ стекла самосталност 1219. године. Његови сарадници истичу да је сигуран у реч и мисао. Осим присталица црногорске аутокефалне цркве (“Опрости им Боже, не знају шта чине”, каже за њих Амфилохије), нападали су га и Ратко Крсмановић, некад председник СК-ПЈ, и Илија Радуловић, бивши потпредседник СПО-а. Крсмановић је оптужио Амфилохијеве свештеника да скрнаве споменике из НОП-а у Црној Гори, а митрополит му је узвратио:

  • Добро је да сте и ви комунисти почели да чувате светиње. Педесет година сте рушили туђе.

Радуловић га је напао што је од црногорских посланика тражио да подрже браћу преко Дрине, кад је цитирао омиљене Његошеве речи: “Нека буде што бити не може, нек ад прождре, покоси сатана…” и устврдио: “Ви сте тоталитарац. Владика из хајдучке пећине, ближи вам је рат него мир, смрт од живота. Блокада на Дрини је жртва за мир и живот, не издајство”.

Световно име му је било Ристо.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије (Радовић) је рођен на Божић 7. јануара 1938. године, као пето од 15 деце Ћира и Милеве у Барама Радовића у Доњој Морачи.

Потомак је по сродству војводе Мине Радовића, једног од првих црногорских племенских капетана, који је присајединио Морачу Црној Гори 1820. године, наводи се у његовој званичној биографији.

Курир.рс