Друштво

НИСУ КРИВА ДЕЦА, НЕГО ОНИ ШТО СПРОВОДЕ МЕРЕ! Лончар: Стојим иза тога да су изванредан посао одрадили и Министарство просвете и наши епидемиолози!

Printscreen

Министар здравља Златибор Лончар каже да постоје разрађени сценарији како се поступа уколико дође до преношења вируса корона између ђака, што се десило у једној основној школи на Новом Београду

Он је рекао да је то “морало да се деси пре или касније” и да једино што даје резултат је поштовање мера превенције.

  • Стојим иза тога да су изванредан посао одрадили и Министарство просвете и наши епидемиолози. Једино ако не поштујете мере можете да дођете у ситуацију да се вирус преноси. Не можете да кривите децу да они нису поштовали мере, одговорни су они који су требали да спроводе мере -рекао је Лончар новинарима у Београду.

Он је још једном апеловао на све да се поштују мере превенције – ношење маски, размак између две особе, прање руку.

  • Имамо спреман сценарио како се поступа у таквим ситуацијама, одрадиће се све што је неопходно, морамо да наставимо даље. Битно је да нам деца што дуже иду у школу – навео је он.

Напомиње да је школа важна због развоја сваког детета, али и због њихове социјализације и да није исто да ли се ради онлајн или уживо.

  • Видите колико деца нису ишла у школу. То ће оставити последице, а они су наша будућност – закључио је он.

Епидемиолог предраг Кон јутрос је рекао да је дошло до првог преношења вируса између ђака у једној основној школи на Новом Београду. Он је навео да је заражен један ученик , а пет дана касније вирус корона је потврђен и код другог ученика из истог одељења.

Ученици су, како је навео, на часу носили маске, али нису у дворишту, те је највероватније тако дошло до преношења вируса.

Ðаци из те групе прешли су сви на онлајн наставу.

Информер.рс/Тањуг