Друштво

Уз „Дунав осигурање“ до успешне производње

Компанија „Дунав осигурање“, у сарадњи са „Агропресом“, на радионици у Требињу у манастиру Тврдош, 14. септембра, представила је виноградарима и винарима тог краја услуге осигурања и информисала их и о значају заштите производње од бројних ризика изазваних климатским променама и штетама које могу проузроковати. Генерални директор „Дунав осигурања“ Бањалука Бојан Поповић рекао је том приликом да на овом подручју осигурање усева није било нарочито заступљено, али да је у последњих пет година дошло до помака.


„Интензивно развијамо ову врсту осигурања и премија расте из године у годину. Ове године успели смо да остваримо премију од 750.000 КМ и очекујемо да ће наредне године бити дупло већа него сада“, каже Поповић. Истиче да на територији Херцеговине имају неколико великих осигураника, те да је углавном реч о пољопривредницима који имају засаде вишње, али и о неколико винара. Циљ радионице је, каже, да им укажу на чињеницу да осигурање није трошак већ инвестиција, и да ће се њихов труд сигурно исплатити уколико своју производњу заштите од бројних ризика. Истакао је и да у сарадњи са Аграрним фондом Града Требиња настоје да пољопривредницима путем пројеката приближе услуге осигурања, а велика предност је и то што ресорно министарство субвенционише премије са 50 одсто. Поповић каже да у сарадњи с тим фондом у Требињу припремају понуду осигурања за наредну сезону, која ће бити од велике користи, нарочито мањим пољопривредницима. Иако је у Херцеговини фокус на осигурању винограда, винове лозе, како стабла тако и плода, али и саме имовине. Компанија „Дунав“ такође пружа и могућност осигурања осталих воћарских култура, али и сточног фонда. Поповић истиче да је прошле године висина штете само на једном засаду под вишњама износила чак 100.000 евра.


Јовица Пиљевић, директор фирме „Фруктика“ д. о. о. из Љубиња, каже да имају засаде 75.000 стабала вишње и да већ три године осигуравају производњу у „Дунаву“.


„Презадовољни смо сарадњом и условима, прошле године имали смо штете од раног мраза и ‘Дунав осигурање’ у целости нам је исплатило одштету, и то у року од месец дана од бербе. Важно је да сви који се баве овим послом знају да нема успешне пољопривредне производње без осигурања. Од када сам осигурао свој труд, мирније спавам“, каже Пиљевић.


Директор Аграрног фонда Града Требиња Веселин Дутина наводи да тај фонд нуди низ пројеката подршке локалним пољопривредним произвођачима и да је фокус подршке на малим пољопривредницима који поседују мања пољопривредна добра.


„Циљ је да им помогнемо да уђу у озбиљнију производњу, и да их афирмишемо у веће пољопривредне произвођаче“, каже он и додаје да је у последње три и по године из буџета Града Требиња кроз Аграрни фонд реализовано 25 програма подршке, а уложено 460.000 КМ. Додаје да је из локалног буџета са 1,2 милиона КМ подржано преко 1.500 малих пољопривредних произвођача у оквиру откупа производа путем бренда „Херцеговачка кућа“, али и кроз бројне програме.


„Имамо два објекта који откупљују производе наших произвођача путем бренда ‘Херцеговачка кућа’, у плану нам је ширење пословне мреже објеката и у другим градовима Републике Српске, као и отварање објекта у Србији“, каже Дутина. Истиче да за наредну годину припремају програме који ће подразумевати подршку малим пољопривредним проивођачима, која ће укључити и осигурање.
„Важно је да произвођачи имају неког ко ће стати иза њихове пољопривредне производње. Наш циљ је да заштитимо малог пољопривредног произвођача који нема могућност да крене у озбиљнију производњу, али и да буџет Града Требиња обезбедимо од непланираних трошкова услед непогода или климатских промена. То можемо постићи једино сарадњом с осигуравајућом кућом“, казао је он. Ако нема осигурања, а деси се непогода, као прошле године, када је велик број пољопривредника претрпео штету од олујног ветра, онда је јасно колико је важно да се осигура производња и самим тим створи могућност да се та штета наплати, каже Дутина.


Директор Винарије „Тврдош“ Тихомир Кудуз такође је указао на значај осигурања јер су, како каже, сведоци све учесталијих климатских промена те су се због штета које су се дешавале три године уназад одлучили да осигуравају засаде. Манастир Тврдош познат је и ван граница Републике Српске и региона по производњу црвених вина, али и белих, као што је жилавка, чија годишња производња достиже 200.000 боца. Винарија „Тврдош“ извози вина у 16 држава света.


Агроном и винар Игор Дабић упозорава такође да су климатске промене на подручју Херцеговине све учесталије, нарочито појава раних мразева, те да се сарадња с осигуравајућим кућама, нарочито с „Дунав осигурањем“, показала као неопходна и једина права заштита за финансијска улагања у пољопривредну производњу.


Горан Ђаковић из „Агропреса“ каже да је циљ скупова попут овог у манастиру Тврдош да се пољопривреднима укаже на значај осигурања и да се информишу о томе како функционише систем осигурања и која су њихова права и обавезе. Више од 20 учесника у радионици, а махом виноградари из Требиња и околине, добар су пример како треба радити, каже Ђаковић.

промо