Друштво

ГРЦИ И ДАЉЕ СКРНАВЕ СРПСКУ СВЕТИЊУ: Они у тангама и топлесу, а ми с венцима за српске јунаке

Pixabay

Крф одбија да укине плажу на Виду, где је маузолеј наших војника

Спорне лежаљке и сунцобрани на острву Видо, где је маузолеј са костима српских војника и поред кога је чувена „плава гробница“, где леже наши ратници, остаће ту најмање још пет година, а можда и 11 година, а туристи ће се купати јер власти града Крфа немају пијетета према српским жртвама.

  • Иако се општина поделила и већина њих је била за уклањање лежаљки, нажалост, градоначелница Крфа Спиридула Меропи Идреу одлучила је да остану. И тако се десило да ми идемо с венцима ка маузолеју, а они се ту купају у топлесу и тангама. Сада покушавамо да дигнемо проблем на савезни ниво, пошто с локалним властима нема договора – каже за Курир Жељко Поповић, председник Удружења грчко-српског пријатељства.

Он наводи да град Крф чини услугу спорном ресторану, који припада хотелу „Икос“ из Дасије, а затворен је због короне.

  • Према уговору о изнајмљивању, узели су прошле године ту, како кажу, плажу, ми је зовемо лука, на шест година, а аутоматски имају право да га продуже још шест. Град Крф је обећао да ће они пред ресторан поставити сламнате сунцобране и дрвене лежаљке, да су их већ наручили, да би се све то уклапало у околину. А што су сви голи и што вређају наше жртве, ником ништа.

Поповић наводи и да на Видо, с друге стране острва, иза маузолеја, одувек долазе мештани, али да то Србима не смета:

Они живе преко пута Вида и немају где да се купају, јер ту у граду нема плажа. Али то су углавном старији људи, прикладно обучени. Знају шта је на Виду и шта је нама Видо. А туристи долазе бродом и појма немају шта је ту, понашају се и облаче ко како хоће.

Курир.рс