Регион

НЕ ИДИТЕ У ЦРНУ ГОРУ! Тамо је сваки четврти ЗАРАЋЕН КОРОНОМ!

Pixabay

Од 822 тестирана у уторак њих 219 било позитивно. У Црној Гори тренутно борави око 75.000 грађана Србије, они ће кад се врате, сасвим сигурно раширити опаку заразу по Србији
Број заражених од коронавируса у Црној Гори из дана у дан расте! Само у уторак од 822 тестирана њих 219 било је позитивно, што значи да је сваки четврти грађанин заражен. Највећи проблем за Србију јесте што у Црној Гори тренутно борави око 75.000 грађана Србије, они ће кад се врате, сасвим сигурно раширити опаку заразу по Србији.

Зато домаћи стручњаци апелују да се не иде на летовање тамо, а уколико се враћате, да испоштујете све епидемиолошке мере. Међутим, уколико се ситуација погорша, напомињу они, размотриће се одлука о обавезном кућном карантину од седам до 14 дана!

Претња са мора
Да је епидемиолошка ситуација у Црној Гори веома озбиљна и да иде ка драматичној, потврдио је и директор Института за јавно здравље Црне Горе проф. др Бобан Мугоша.

 • Сваки четврти грађанин Црне Горе је заражен, показују тестирања. То је и било очекивано јер грађани врло добро знају каква је ситуација била у задњих двадесетак дана, колико се нису поштовале епидемиолошке мере. Сада све то долази на наплату! Зато се мора озбиљније деловати, јер се бојим да ће доћи до закључавања градова у којима се брзо преноси вирус – напомиње Мугоша.

Инфектолог др Жарко Ранковић упозорава да нам велика опасност прети с доласком наших туриста из Црне Горе и да се што пре мора наћи решење како епидемија не би букнула и код нас!

 • Дошли смо до оног момента на који смо упозоравали, а то је да се не иде по сваку на цену на летовање, јер се ситуација свуда нестабилна. Прави пример је Црна Гора. Из дана у дан им се погоршава епидемиолошка слика, расте број заражених, а огроман број наших људи тамо летује. Додатни проблем је што је ту и фактор опуштања када сте на одмору, па мало и заборавите на све потребне мере и слабије их поштујете. Што је “идеално” да се лакше заразите и такви вратите кући. И то је ланац који не смемо да дозволимо да се настави – наглашава др Ранковић.
 • С доласком наших туриста из заражених подручја ризикујемо да се поквари све оно што смо мукотрпно месецима постигли. Поготово сада када већ данима одржавамо добар тренд са мањим бројем оболелих и када свим силама покушавамо да сузбијемо вирус. Зато се и даље разматра одлука о обавезном карантину када дођете са мора, који би трајао од седам до 14 дана, након чега би се тестирали на ковид. Али, да би избегли све ово одлуке и перипетије, најбоље би било да останете код куће, почела је и школа, крећу студије и може се направити огроман проблем. Не смемо да допустимо ниједан пропуст – сматра наш саговорник и апелује на грађане да поведу рачуна о свом здрављу, али и здрављу своје околине, да носе маску, поштују дистанцу, дезинфикују простор, редовно перу руке.

Прети нам карантин
Са њим је сагласан и епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић!

 • Уколико се још погорша ситуација у земљама одакле се наши враћају, можда уведемо и карантин. Уз то, клубови и домаћи туристи могу да нам се врате као трећи пик! Повећање броја оболелих од ковида вероватно ћемо имати за 10-15 дана због повратка наших људи с одмора где је знатно повећан број заражених – каже проф др Тиодоровић.

Хоће ли нам Грчка 15. 9. отворити границе?
Грчке власти 15. септембра поново одлучују о отварању својих граница, а да ли ће Срби моћи пут мора, и даље је неизвесно!
Упркос томе што наша земља има знатно мањи број заражених ковидом-19 него већина европских земаља, па и сама Грчка, није још увек дато зелено светло за улаз.
Највећи проблем је тренутна лоша ситуација у самој Грчкој у којој број заражених расте из дана у дан! Према званичним подацима, корона у Грчкој се разбуктава и зато власти страхују да би им хиљаде и хиљаде туриста који би одмах похрлили ка плажама у северном делу земље додатно рашириле заразу. Посебно имајући виду да је баш овај део мора, уз Атину, означен као најризичнија зона!
Подсетимо, према последњим подацима Европског центра за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ), закључно са 9. септембром, Србија је имала 16,77 заражених на 100.000 становника, што је најмање у региону и три пута мање него што је просек за целу Европу!

Савети Министарства здравља по повратку са пута

 • у наредних 14 дана смањите контакте са другим особама
 • често перите руке сапуном и водом или користите средство за дезинфекцију на бази 70% алкохола
 • избегавајте додиривање лица, уста, носа и очију
 • избегавајте блиски контакт са особама које имају симптоме инфекције органа за дисање
 • избегавајте поздрављање руковањем или љубљењем
 • одржавајте раздаљину од најмање једног метра
 • користите маске које прекривају нос и уста у затвореним просторијама
 • често проветравајте просторије у којима боравите
 • ако осетите симптоме инфекције, позовите епидемиолога института или завода за јавно здравље

информер