Друштво

ДОБРЕ ВЕСТИ ИЗ МОСКВЕ! КРЕЋЕ МАСОВНА УПОТРЕБА ‘СПУТЊИКА 5’! Путинова вакцина стиже нам у децембру?!

www.mod.gov.rs

У Русији од јуче почела вакцинација против короне. Стручњаци кажу да је реално да руско цепиво у Србију стигне крајем ове године
Руска вакцина против коронавируса “спутњик 5” стиже у Србију већ у децембру, најављују наши стручњаци! У Русији је од јуче почела широка примена ове вакцине па је, кажу стручњаци, реално очекивати да је Срби добију већ почетком зиме. Када вакцина у Србији прође све провере и добије одобрење Агенције за лекове и медицинска средства (АЛИМС), биће доступна и нашим грађанима.

Прво најугроженији

Ове сјајне вести долазе само неколико недеља након што је произведена прва серија вакцине “спутњик 5”. Ово руско цепиво има категорију за одрасле и посебну вакцину за децу, која ће бити нешто слабија. Према првим информацијама, цена две дозе је 10 долара. Како је раније већ најављивано, приоритетне групе неће плаћати вакцину, а Влада Србије потрудиће се да она буде бесплатна за све грађане.

Сергеј Шојгу примио руску вакцину
Министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу примио је вакцину против коронавируса, коју је Русија одобрила прошлог месеца. Шојгу је примио вакцину у затвореној медицинској установи у московској регији.

Након тога је руски министар одбране присуствовао састанку на ком су били и високи званичници Министарства одбране Србије и министри одбране држава учесница Заједнице независних држава, држава чланица Шангајске организације за сарадњу и Организације договора о колективној безбедности.

Инфектолог Жарко Ранковић каже за Информер да је добро што је већ почела вакцинација у Русији и потврђује да се “спутњик 5” у нашој земљи може очекивати већ у децембру.

  • Потребно је да прође одређена процедура за регистрацију, а тиме ће се бавити наша Агенција за лекове. Након детаљних и ригорозних контрола и провера вакцина добија дозволу и ознаку да није штетна за људско здравље. Чим добије одобрење за примену, може се почети са вакцинацијом. Искрено се надам да Алимс може то одобрити до краја године! Јер, видели смо у овој епидемији да нам је она једини спас у борби са короном. Пре тога, важно да већ од октобра грађани добију вакцину против грипа – сматра проф. др Ранковић.

На питање ко ће све моћи да добије ову вакцину он одговара:

  • Пре свега ће се ићи са приоритетима. Међу првима ће се вакцинисати здравствени радници, радници безбедносних служби, војска и полиција. Затим долазе на ред хронични болесници и старији људи од 65 година – открива наш саговорник.

Павле Зелић из Агенције за лекове каже да је та институција кључна карика која би требало да контролише квалитет, ефикасност и безбедност вакцине када буде дошла у Србију. Он истиче да приликом одлучивања чију ће вакцину Србија набавити кључну улогу има Министарство здравља Србије, затим Институт за јавно здравље “Батут” и у погледу јавне набавке која ће се спроводити и Републички фонд за здравствено осигурање.

Ко све ради на вакцини

  • Русија
  • Сједињене Америчке Државе
  • Кина
  • Француска
  • Велика Британија
  • Безбедност вакцине се проверава пажљивим праћењем шта се све дешавало док се она развијала вакцина, какви су извештаји о њеној ефикасности и деловању на људски организам. Ми свакако желимо да се што широм вакцинацијом супроставимо овој зарази, да то буде најбоља превентива, наравно, уз маске и све друге мере. Надам се да ће се провера безбедности мерити недељама, а не месецима – напомиње наш саговорник.

Најбољи лек

Да Срби не треба да се боје вакцине, већ да схвате да је она једини спас у овој борби, сматра и епидемиолог примаријус др Радмило Петровић.

  • Примио бих било коју вакцину само да штити од короне! Евентуалне нежељене реакције на вакцину сигурно су неупоредиво слабије од онога што у телу изазива коронавирус – истиче др Петровић и додаје:
  • Наш народ не треба да се плаши вакцине. У малом броју случајева два до три дана од вакцинације може да се јави локално црвенило или благо повишена температура, која траје неколико сати. Озбиљније нежељене појаве услед било које вакцине су ретке, један случај на милион вакцинисаних.

Подсетимо, Русија је 11. августа постала прва земља на свету која је регистровала вакцину против овог вируса коју је направио Институт за епидемиологију и микробиологију “Гамалеја”. Тада је најављено да ће до краја ове године произвести 200 милиона доза вакцине против ковида-19.

информер