Друштво

ЕВО ШТА СЕ ДЕШАВА АКО ЈЕ ДЕТЕ У САМОИЗОЛАЦИЈИ ЗБОГ КОРОНЕ Стигао одговор на питање које мучи све ЗАПОСЛЕНЕ РОДИТЕЉЕ

Foto: Screenshot KCN

Откако је кренуо повратак у школске клупе спорадично су се јавили и случајеви или сумње на вирус корона код неколико случајева у нашим школама. У тим околностима дете, али и цела група мора у изолацију. Поставља се питање – шта родитељ онда може да ради? Које опције постоје на располагању, али и колика плата може да буде у том случају?

  • У ситуацији кад је детету због заразе вирусом корона одређена самоизолација и родитељу се одређује самоизолација и привремена спреченост за рад због појаве заразних болести у његовој околини. Накнаду зараде обезбеђује послодавац и према Закону о здравственом осигурању износи 65 одсто – рекли су из Републичког фонда за здравствено осигурање.

Уколико је родитељ запослен код послодавца, који је у складу са препоруком Владе Републике Србије изменио општи акт, односно уговор о раду у делу којим се уређује накнада зараде, родитељу привремено спреченом за рад због мере изолације или самоизолације, припада накнада зараде у износу од 100 одсто, коју обезбеђује послодавац.

  • Закључује се да је висина накнаде зараде због мере изолације или самоизолације 65 одсто, а може бити и 100 одсто, што искључиво зависи од послодавца и чињенице да ли је такво право прописао запосленом општим актом (колективни уговор) или уговором о раду – истакли су у РФЗО.

У земљама региона су то решили на сличан начин

Тако у Хрватској, уколико се детету препоручи самоизолација, родитељ остварује право на накнаду плате за време привремене спречености која од првог дана терети средства ХЗЗО-а. У случају да је млађе од три године, тада остварује право на накнаду плате у стопостотном износу утврђене основице, а ако је старије од три године, онда у износу 70 одсто.

Курир.рс/Телеграф