Друштво

ПОЗНАТИ СРПСКИ ПРОФЕСОР ИЗРАЧУНАО ТАЧАН ДАН Ево ког датума ће бити готов други талас епидемије у Србији и шта то ТАЧНО ЗНАЧИ

Printscreen

Крај другог таласа коронавируса у Србији очекује се 13. септембра, показује најновији извештај нашег познатог професора Петра Кочовића!
Број новозаражених у Србији ових дана опада, као и оних пацијената који се налазе на респираторима, што је разлог више да верујемо да је гашење овог таласа све извесније. То не значи да тада уопште неће бити оболелих, већ само да ће број нових случајева бити драстично мањи.
Према речима професора Кочовића већина земаља у региону налази се у другом таласу ковида-19, осим Румуније, Бугарске и Северне Македоније, које су и даље у првом таласу.

  • Други талас коронавируса у Србији је почео 27. маја, а завршиће се 13. септембра, што значи следеће недеље. Наша земља се налази у другом таласу коронавируса, али има мањи број оболелих на 100.000 становника него у претходном извештају, који је објављен 30. августа. Тако да Србија сада има 19 оболелих на 100.000 становника, мање него у претходном извештају када је имала 24. Док велики број земаља сада има већи број оболелих – истиче професор Кочовић и објашњава:
  • Постоји пет модела за праћење епидемије, али је Гаусова крива, којом се мој тим користи за прорачуне, најпознатија. За Гаусову криву су потребни подаци о зараженим пацијентима на дневном нивоу. Користим податке које објављују Министарство здравља и Институт за јавно здравље “Батут”. Ова метода прилично поуздано рачуна, односно предвиђа крај таласа, као и врхове епидемије… И не само за Србију већ за све земље. Ипак, крај таласа не значи да ће на крају бити нула заражених – прича наш саговорник.

информер