Политика

ХТЕЛИ СУ ДА ПРОВУКУ ТУ ТАЧКУ! Дачић о дешавањима у Вашингтону: На тај начин хтело се “подићи” Албанцима

printscreen TV Prva

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да се очекује да данас буду финализовани преговори Београда и Приштине у Белој кући и да потписивању “економског документа” присуствује и сам врх америчке администрације, наводећи да би присуство председника САД било гарант потписаног.
“Причало се да ће то бити потпредседник Пенс или председник Трамп… Ако буде успешно, сигурно ће бити присутан Трамп приликом потписивања споразума”, рекао је Дачић за телевизију Прва.

Дачић каже да би Трампово присуство било велика предност јер ће на тај начин амерички председник постати гарант онога што се потписује.

“С те стране ће бити веома важно да ли ће бити присутан или не, да ли ће бити део те приче или не”, рекао је Дачић.

Он је истакао да српска страна жели договор и компромис, али да не прихвата ултиматум.

Дачић је рекао и да се ноћас није чуо са председником Србије Александром Вучићем, те да су се чули раније јуче, док су још трајали преговори.

Дачић је рекао да се у припреми састанка дошло до предлога из области економије, саобраћаја, комуникација, који су били прихватљиви за обе стране и који се нису тицали статусног питања.

Коментаришући први документ који је понуђен у Белој кући, а на којем је стајало и међусобно признање, Дачић је рекао да се тај политички део који је био споран више не налази у делу тог папира, те да сматра да се на тај начин хтело “подићи” Албанцима.

“Да је неко хтео да тако то уради, требало је да стави ту тачку не под број десет, него број један”, рекао је Дачић.

Упитан да ли мисли да су хтели ту тачку да “провуку”, Дачић је рекао:

“Мислим да је то било у питању, то је био предлог документа који је подељен свима о којем је требало расправљати. Ако ви нећете да прихватите, то не може да стоји у документу, после одбијања, то није део папира”, рекао је Дачић.

Тањуг