Хроника

ВИСИНА МУ ДОШЛА ГЛАВЕ: Краљ коке Зоран Јакшић пао у Перуу због необичног изгледа

Foto: Printscreen

Србина Зорана Јакшића, једног од вођа криминалне групе Америка, полиција водила под шифром „високи човек“ јер је имао необичан изглед и стил облачења

Зоран Јакшић, један од вођа криминалне групе Америка, ухапшен је пре четири године у спектакуларној акцији „Ластавица“ полиције Перуа и осуђен на 25 година затвора због шверца кокаина. Србин који је користио готово 40 идентитета и означен као светски шверцер дроге ухваћен је између осталог и због своје висине и необичног стила облачења.

Операција „Ластавица“

Овај скоро двометраш знатно је одскакао својим изгледом и начином облачења од околине у овог јужноамеричкој земљи, што је олакшало посао полицији. Приликом хапшења 17. јула 2016. Јакшића су спроводила два перуанска полицајца скоро за главу нижа од њега!

Почетком 2016. перуанска полиција се бавила откривањем „голондринаса“ (ластавица), локалних трговаца дрогом који су назив добили јер су користили мале авионе за превоз кокаина до Бразила, одакле се даље шверцовао бродовима. Полиција није ни слутила да ће налетети на Јакшића.

  • Нисмо имали појма да је умешан тако велики играч. Он је Лига шампиона – рекао је новинарима Крика/ОЦЦРП полицајац из истраге.
  • Перуански криминалци само производе кокаин, они најмање зарађују. Никада нису успоставили међународне везе. Зато су им потребни људи попут Јакшића – рекао је истражитељ. Јакшић је тако, према писању Крика, килограм кокаина куповао за 1.650 долара (мање од 1.500 евра), а у Европи га продавао за чак 35.000 евра.

Обруч око Јакшића почео је да се сужава током 2016. Перуански нарко-бос Хорхе Хота Медина Гавилан, који је из затвора руководио послом и радио са Србином, није знао да га полиција прислушкује. Током једног разговора рекао је сараднику: „Странац хоће да купи. Препознаћеш га по висини. Веома је висок.“ Овај опис био је довољан полицији да препозна Јакшића упркос гужви у једном ресторану у Лими у фебруару 2016.. Виши од два метра, ћелав и беле пути, Јакшић је штрчао меду Перуанцима.

Три тоне кокаина

Полицајци у почетку нису ни знали ко је заправо „високи човек“. Ипак, из прислушкиваних разговора криминалаца сазнали су да је Јакшић хтео да купи три тоне кокаина.

  • Није било толико тешко распитати се по затворима о два метра високом, мишићавом, ћелавом човеку беле пути. Људи су га се сетили – рекао је полицајац новинарима ОЦЦРП/Крика.

Зоран је неколико пута успешно измицао потери. Ипак, Јакшићу је срећа окренула леда. Човек који је одговарао његовом опису приведен је док је покушао да из Перуа уђе у Еквадор с лажним пасошем. Послат је у затвор „Мигел Кастро Кастро“ и осуђен на 25 година затвора.

Лагодан живот на робији

Овде све може да се купи

Јакшића је у затвору посетила новинарка ОЦЦРП. – Унутрашњост ћелије подсећала је на дискотеке из деведесетих година прошлог века – доминирале су црне плочице, бели кожни јастуци и дезени тигрових шара. Јакшићу је новац омогућио да има све погодности које је могуће имати у оваквој институцији – ћелију с тоалетом, најмање два мобилна телефона, телевизор, књиге – пише Крик. – Овде све може да се купи. Имам телевизију. Доносе ми сву храну коју желим. Боца вискија кошта 100 долара плус мито. А ево и мог француског парфема – рекао је Јакшић, који је у затвору имао и књиге које су откриле његову склоност ка филозофији.

Екипа Курира